23.3.2017. 11:33
0
“Osamnaest godina sam bila na birou, zadovoljna sam što konačno mogu zaraditi novac”
Dolazak do posla nakon završene škole jako je otežan ljudima u Bosni i Hercegovini, a posebno osobama sa invaliditetom. Godine i godine znaju provesti na birou, iako su vrijedni i dobri radnici jednako kao i osobe bez invaliditeta. DESS je jedna od rijetkih firmi koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom, koja se bavi proizvodnjom i šivenjem opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, radnih odijela, školskih uniformi, a u ponudi imaju i medicinski program.

"Firma ima 18 uposlenih, od toga je 13 osoba sa invaliditetom. Dvanaest je sa sto posto invaliditetom, jedna osoba je sa sedamdeset posto. Oni rade svoje poslove za koje su školovani i obuččeni, dakle šivači i krojači. Ja sam uz pomoć Federalnog fonda za profesionalnu rehabilitaciju došao do ovih ljudi. Oni su radili u starom DESS-u, firmi koja nažalost nije više ono što je bila. Oni nisu imali pet ili šest godina doprinose, plate su im bile jako loše, a ovdje su redovne, zadovoljni dolaze na posao, koliko ja vidim", rekao nam je Mithat Kurahović, direktor firme DESS HTZ konfekcija.

"Ovdje nam je super, radimo i zadovoljni smo. Plate su redovne i sve je dobro, napredujemo. Prije sam ja radila u starom DESSu, ali to se raspalo. Došla sam poslije u ovu firmu gdje nam je puno bolje", rekla nam je Habiba Efendić.    

Ove žene pretežno šiju uniforme za klijente. Šile su za Bosnalijek, Ministarstvo zdravlja i Psihijatrijsku kliniku u Jagomiru, ali i za veliki broj hotela. U ovoj firmi zaposlene su dvije mlade djevojke koje dizajniraju uniforme, crtaju i pripremaju platna za šivenje. Komunikacija sa šiveljama nije otežana, obzirom da imaju i prevodioce znakovnog jezika. 

"Pomažu dvije osobe iz menadžmenta koje jako dobro poznaju znakovni jezik, ali bez problema žene rade, ja sam prezadovoljan", kaže nam Mithat Kurahović.

Direktor firme je prezadovoljan, ali nisu nezadovoljni ni radnici. Azra je prije ovog zaposlenja bila osamnaest godina na birou. 

"Ovdje radim od 1. jula 2016. godine. Prije nisam nigdje radila, bila sam 18 godina na birou. Sada sam jako zadovoljna što mogu zaraditi novac", kaže za naš portal Azra Pašović.

Do posla je teško doći i osobama bez oštećenja sluha, a ove žene bi godinama bile na birou da nema fondova koji zapošljavaju i pomažu osobama sa invaliditetom u BiH. Naredne godine će se raditi na proširivanju firme gdje će biti ponuđena nova radna mjesta, namjenjena osobama sa invaliditetom.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.