12.5.2017. 16:15
1
"Ja koliko sam uložio u traktore i mašine mogao sam kupiti stan u centru Sarajeva, ali to je bezvezni život"
Zelenilo, cvrkut ptica, priroda i čist zrak su ono što ćete svakodnevno imati kada živite na selu. Nedaleko od Sarajeva Šaćir Tabak prikuplja gnojivo da pripremi livadu za sadnju žitarica, od kojih naviše posadi heljde. Pokrenuo je obrt jer smatra da imati plodnu zemlju i dobru klimu, a ne iskoristiti je prava je šteta.

Šaćir svoje proizvode dostavlja na kućnu adresu pojedincima, a sarađuje i sa dvije pekare kojima dostavlja brašno. 

Cijena kilograma heljdinog brašna košta 4 KM, pšeničnog, ječmenog i raževog po 2 KM, a kukuruznog i zobenog 3 KM, što je skuplje od cijena brašna kakvo građani kupuju u supermarketima, ali upitna je kvaliteta takvog brašna, smatra Šaćir. 

Mnogo novca i truda je potrebno uložiti da bi se dobio gotov proizvod, a najviše troši na gorivo i ulje za mašine koje koristi. Iako je život na selu težak jer se radi od jutra do mraka, Šaćir nikada nebi došao u grad da živi. 

Osim brašna Šaćir se bavi i prodajom mlijeka. Ima četiri muzna grla koja zahtijevaju svoje vrijeme, a jedina pomoć su mu žena i djeca. Ranije su posjećivali sajmove gdje su predstavljali svoje proizvode, ali to se ne isplati, kaže naš sagovornik. 

Ova porodica po sezoni od poljoprivrede uspije zaraditi dovoljno novca da žive cijelu godinu, do naredne žetve. 

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.