8.8.2017. 11:51
1
BiH kao Švicarska: Možete se osvježiti u restoranu, istuširati u kabini, prileći i odmoriti do vaše destinacije za male pare
Nakon nekoliko godina stajanja, Talgo vozovi pokrenuli su se na bh šinama. Od 1. augusta uspostavljena je nova linija na relaciji Sarajevo – Doboj – Banja Luka.

"Ranije smo uveli Talgo garniture i na južnoj pruzi. Uvezali smo Sarajevo, Mostar i Čapljinu, a ko želi dalje ka moru omogućili smo putovanje autobusom ka Neumu i Makarskoj po vrlo povoljnim cijenama", rekao je za Source Samir Kadrić, savjetnik predsjednika uprave za medije ŽFBiH.

Nove linije privukle su veliki broj bh. građana, a to je ono što raduje željezničare. Talgo garniture su najsavremenije u regionu, a cijene su dosta povoljnije u odnosu na autobuski saobraćaj, pa je za očekivati da će se sve više ljudi odlučiti na putovanje vozom. Do kraja godine se očekuje i povezivanje sa Krajinom.

U posljednjih dvadeset godina željeznički saobraćaj nije postigao zavidne rezultate, a poslijeratne generacije iz naše zemlje velikim dijelom nisu nikada putovale vozom. Sada se situacija može promijeniti. 

"Ono na čemu insistiramo jeste da se ostvari regionalna saradnja uključujući Beograd i Zagreb, a onda željeznički saobračaj može biti zaokružena priča, kakva je bila i prije rata", rekao nam je Kadrić.

Do Čapljine se putuje dva sata, do Banja Luke nešto manje od četiri i po sata. Iako talgo vozovi mogu postići mnogo veće brzine, naše zemljište, tuneli i mostovi preko kojih ide pruga utječu na brzinu putovanja, ali iz Željeznica kažu kako će i dalje nastojati da rade na remontu pruga kako bi vrijeme putovanja bilo ugodnije što kraće.

Pogledajte video prilog!

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.