13.9.2017. 10:42
0
Vitke i prefinjene, balerine izazivaju divljenje posmatrača: Ovo su nove generacije sarajevskih balerina
Balet je dobar za građu tijela, za držanje, razvija ritam, odvija se u grupnoj nastavi, ali da bi dijete počelo da se bavi ovim plesom potrebna je prije svega ljubav i želja za baletom.

Balerine iz Srednje muzičke škole u Sarajevu postižu zavidne rezultate na takmičenjima, a gotovo uvijek se vrate sa zlatnom medaljom.

"Ples me uvijek privlačio, još kada sam prvi put otišla na baletsku predstavu, odmah sam shvatila da je to ono čime se želim baviti. Na posljednjem takmičenju sam osvojila prvu nagradu i to je predivno iskustvo, a meni je i sam nastup nagrada, jer ja tokom cijele godine vježbam nastup i izlazak pred publiku je nagrada", rekla je učenica baleta, Selma Efendić.

Prije su balerine sanjale da će jednog dana zaigrati u Sovjetskom savezu i to je bio najveći uspijeh, a danas i nije takva situacija.

"Nije više samo jedna zemlja snova za balerine, sada su tu i Engleska, Francuska, Rusija gdje imaju jako dobre škole, mada škola nije toliko ni bitna koliko je bitan edukator", mišljenja je Tanja Smajić, profesorica klasičnog baleta.

Balet se može igrati i u Bosni i Hercegovini, a svake godine situacija je sve bolja, tako da se uspjeti može i bez odlaska preko granice.

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montežer: Ramiz Uzunović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.