21.9.2017. 17:05
11
Odlazi li Nezir Hadžić iz Vodovoda zbog redukcija ili zbog nepotizma?: Nije ključno to što je zaposlio rodbinu nego drugi problemi
Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici prihvatila je odluku Skupštine VIK-a za smjenu članova Nadzornog odbora KJKP Vodovod i kanalizacija i imenovanje novog predsjednika i dva člana.

Smijenjeni predsjednik NO je Taib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

Na ovaj način otvoren je put za smjenu direktora ViK-a Nezira Hadžića kao što je to u proteklom periodu najavljivao premijer KS Elmedin Konaković. Na zahtjev brojnih građana KS koji su potpisivali peticiju koju je pokrenulo udruženje Eko akcija 28. septembra bit će održana vanredna sjednica Skupštine o stanju vodosnadbijevanja i načinu rješavanja problema. 

"Svjedoci smo redukcija, u pojedinim dijelovim grada to traje duže od decenije, ovog ljeta je to poprimilo drmatične razmjere i kamo sreće da smo sve pokrenuli kada su se desile prve redukcije. Pokrenuli smo popisivanje kao otvoreni protestni poziv Skupštini KS. Razlog zašto je upućeno Skupštini Sarajeva je jer je Skupština vrhovna zakonodavna vlast u ovom kantonu koja može naložiti i Vladi KS i kantonalnim preduzećima da rade šta je potrebno, može proglasiti vanredno stanje, mogu šta god žele da urade osim da mijenjaju Dejtonsku Ustav", rekao je za Source Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Trenutno otvoreni protesni poziv ima više potpisa nego što su imali određeni poslanici u Skupštini koji odlučuju o našim sudbinama. 

"Samo preduzeće je dio problema, mi problem sa vodom imamo godinama. Osnovni problem je nedovoljno ulaganje u infrastrukturu, a sve se svelo na čekanje kredita od EBRD-a, koji još uvijek nije izvijesno kada će doći. Narod je protiv ovakvog načina na koji se ovako životni problem riješava, odnosno ne riješava. Nije to više pitanje ovog ili onog direktora, ali riješenje problema vodovoda je tek jedan od problema sa našim vodosnabdijevanjem. Ono što je problem prvenstvoeno u vodovodu nije ime direktora nego je problem stranačog upravljanja. Javna preduzeća su samo plijen stranaka koje dođu na vlast. Njima nije u interesu da tako što su na vlasti rade što bolje za građane, nego da preduzeća osvoje i da ih muzu za svoje potrebe, zapošljavaju svoje kadrove i da što više novca skinu u svoje džepove, a direktor Hadžić je bio samo jedan u nizu kadrovskih stranačkih riješenja i ta situacija je svugdje, a problem vode, pošto je to nešto  bez čega se ne može je najizrazitiji, ali mi tu sličnu situaciju imamo svugdje",
iskren je Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Source portal je u decembru prošle godine pisao o nepotizmu u Vodovodu, kada su se obespravljeni radnici KJKP "Vodovod i kanalizacija" obratili redakciji našeg portala i poslali otvoreno pismo.

Naime, prema njihovim riječima u KJKP "Vodovod i kanalizacija" vlada nepotizam, jer direktor tog preduzeća Nezir Hadžić zapošljava rođake i prijatelje, daje im ugovore na neodređeno vrijeme iako su počeli raditi u toj firmi tek prije nekoliko mjeseci, dok nekolicina radnika u KJKP "Vodovod i kanalizacija" radi godinama po ugovorima na određeno vrijeme. 

"Kada je konačno Kanton Sarajevo odobrio zapošljavanje tridesetak radnika na poslovima kopanja mi smo se ponadali da će se naš san konačno ostvariti", rekli su nam radnici iz ovog preduzeća.

Međutim, kako kažu, uslijedilo je veliko razočarenje kada su uvidjeli da su ugovore zastalno dobili radnici koji su u firmu došli tek nedavno i da ih je većina u rodu ili povezana na neki način sa aktuelnim direktorom Nezirom Hadžićem.

"Ugovor je dobio Kenan Hadžifejzović, rođak Nezira Hadžića, Gološ Admir, Hadžićev kum, Dorović Azra, kuma i još par bliskih prijatelja iz direktorove ulice",
rekli su nam tada radnici ovog preduzeća. 

Kontaktirali smo KJKP "Vodovod i kanalizacija" nekoliko puta kako bismo dobili odgovor da li je zaposlio rodbinu, ali odgovor je izostao. U januaru 2017. godine dogovorili smo intervju sa direktorom Nezirom Hadžićem, u kojem smo ga između ostalog i napomenuli da nam još uvijek duguje odgovore na ova pitanja, a ovo je bila njegova reakcija:


Nezir Hadžić, direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" za Source (januar, 2017.)

Da smo u nekoj drugoj, uređenoj državi, direktor javnog preduzeća, kao što je u ovom slučaju Nezir Hadžić iz moralnih razloga i od stida bi se povukao sa pozicije direktora i dao sam ostavku, a ovako se čekaju neki drugi, "jači" razlozi za njegov odlazak.

Problem sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo neće nestati preko noći, ali da li je direktor Nezir Hadžić zaslužio da ode sa pozicije direktora KJKP "Vodovod i kanalizacija" zbog nepotizma i razloga što je zaposlio i kuntu i pantu pa nam se situacija u posljednjoj godini pogoršala više nego ikada u godinama iza rata, ili trebamo tražiti i dodatne razloge?

Novinarka: Merima Druškić

11
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.