4.1.2021. 13:12
0
"Bh. blok i Koalicija za Mostar imaju sasvim dovoljno ruku da izaberu gradonačelnika, što bi bio idealan scenario, da budući gradonačelnik dođe iz probosanskog bloka"
Nakon što je Centralna izborna komisija jučer objavila zvanične rezultate izbora u Mostaru, počelo se postavljati pitanja ko će s kim u koaliciju i kako će funkcionisati Gradsko vijeće Mostara naredne četiri godine.
Najviše vijećnika u Gradskom vijeću imat će HDZ sa 13 osvojenih mandata, iza nje Koalicija za Mostar sa 12 osvojenih mandata, a šest vijećnika imat će Bh. blok kojega čine SDP BiH i Naša stranka. Tri vijećnika u Gradskom vijeću bit će iz redova Hrvatske republikanske stranke, dok je prag prešla i srpska lista ‘Ostajte ovdje’ s jednim mandatom.

Politički analitičar Adnan Huskić u razgovoru za Source.ba kaže da je teško bilo šta predvidjeti iz razloga što toliko dugo vremena nismo imali izbore u Mostaru.

"Teško da  bilo šta možemo predvidjeti, jedino što znamo je ono što su rekli predsjednici tri ove "grupacije". SDA koja kaže da ne može bez HDZ-a, Naša stranka i SDP kao bh. blok koji čini mi se i nisu baš raspoloženi za neku kombinaciju sa SDA, mada SDA poziva na neku široku koaliciju. I na kraju imate HDZ koji naravno hoće što više. Pazite, mi nismo imali izbore toliko dugo, samim tim ne znamo kako funkcionišu i kako će funkcionisati te koalicije i ovo je poprilično nejasna situacija", kazao je Huskić

Na pitanje da li je realno očekivati najave Bakira Izetbegovića da će u koaliciju i sa HDZ-om i sa Bh. blokom, Huskić kaže da on to sve vrijeme i traži,  ali i da je to nešto kao prebacivanje odgovornosti.

"On to traži, on to sve vrijeme traži. Pokušaj da se bh.blok i ostale stranke priključe SDA-u u jednoj priči u kojoj se kompletna odgovornost za sve što SDA ne zna i ne umije da se ispostavlja svima naširoko. Principijelno, SDA je uvijek bila u koaliciji sa HDZ-om, šta je sad tu sporno? SDA sa DF-om i HDZ-om imaju sasvim dovoljno, neka izaberu sebi gradonačelnika, neka rade šta hoće. To što oni traže druge da bi svoju poziciju ojačali, a uvijek govoreći o zaštiti Bošnjaka, to mogu "mačku o rep okačiti"", zaključio je Huskić

Za komentar i mišljenje o rezultatima izbora u Mostaru i koalicionim mogućnostima u predstojećem periodu, pitali smo i Harisa Šabanovića, predsjednika Asocijacije mladih SDA. 

Šabanović navodi da bi najbolja opcija bila da u formiranje vlasti krenu svi oni koji su prešli izborni prag.

"Ja lično mislim da bi najbolje za Mostar bilo da u formiranje vlasti krenu svi koji su prešli izborni prag, a to nije puno, to je nekoliko političkih subjekata, Koalicija za Mostar, HDZ, Bh. blok i srpska lista "Ostajte ovdje", koja se tako zvala na ovim izborima. To je izvodivo ako bude bilo volje i političke spremnosti. 18 ruku je potrebno za gradonačelnika, a to znači da Bh. blok i Koalicija za Mostar imaju sasvim dovoljno ruku da izaberu gradonačelnika, što bi bio idealan scenario, da budući gradonačelnik dođe iz probosanskog bloka", rekao je Šabanović.

Šabanović također objašnjava i ulogu HDZ-a, te zaključuje da je izmjene statuta i budžeta nemoguće izvesti bez HDZ-a.

"S druge strane, samo učestvovanje u vlasti podrazumjeva HDZ kao neizostavne, možemo sad mi pričati neke šarene laži, ali činjenica je da je dvotrećinsko odlučivanje u Mostaru za izmjene statuta i usvajanje  budžeta, a i Koalicija za Mostar i HDZ imaju više od jedne trećine u vijeću, tako da su u toj priči neizostavni. Dakle, oko izmjena statuta i budžeta pričati bez HDZ-a je šarena laža", zaključuje Šabanović.

Novinar: Mirza Malović



0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.