5.1.2021. 11:15
2
"RS se toliko osilila do te mjere da sebe smatra državom. Ovdje odudara sve što se ne uklapa u prosrpski ambijent"
Učenici šestog razreda Osnovne škole "Petar Kočić", u bošnjačkom povratničkom selu Sjenina Rijeka kod Doboja, smanjeno je vladanje jer nije prisustvovala nastavi, već je s roditeljima i prijateljima proslavljala Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Vladanje joj je smanjio njen razredni starješina, a odluku je potpisala direktorica Mevlida Dervišefendić.

Tim povodom, razgovarali smo sa Ćamilom Durakovićem, koji kaže da se ovo radi sistemski i kreće od vrha entitetskih institucija, pa do samog dna i lokalnih zajednica.

"To je dio sistema na koji mi ukazujemo godinama. To je sistem koji kreće od referenta koji radi na CIPS-u pa sve do nastavnika u školi, čistaća ili vatrogasca. To se, dakle, sistemski radi, da sve što se ne uklapa u taj prosprski politički i društveni ambijent ustvari odudara, tako da se mi godinama borimo protiv sistema koji je ekskluzivitet jednog naroda. Evo to pokazuje da mi kao konstutivni građani ove države i ovog entiteta ustvari nemamo jednaka prava kao drugi i to nije ništa čudno jer to rade sistemski, a to sve dolazi sa vrha entitetskih institucija, pa do samog dna i lokalnih zajednica", kazao je Duraković.

On također dodaje da se entitet RS toliko osilio do te mjere da sebe smatraju državom i da mogu unutar Bosne i Hercegovine raditi šta god žele.

"Opcija da se ovo kazni ili sankcioniše postoji tek onda kada državne institucije budu prisutne na svim teritorijama, da imamo jednaka prava, jer očito da se taj dio države koji se zove entitet RS osilio do te mjere da sebe smatraju samostalnom državom i da mogu unutar države Bosne i Hercegovine raditi šta žele. Dok ne budemo pravnu državu imali na cijelom teritoriju, očito je da ćemo imati takve probleme" zaključuje Duraković.

Novinar: Mirza Malović

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.