5.1.2021. 12:16
0
Gdje su i šta rade "otpisani" iz političkih stranaka?
Lista onih koji su napustili političke stranke ili su izbačeni iz njih zaista je podugačka. Trend napuštanja stranke i izbacivanja nastavio se i dan danas, a za najskoriji primjer imamo Srđana Srdića, vijećnika općine Novo Sarajevo ispred Naroda i Pravde, koji je iz stranke izbačen navodno zbog kršenja izbornog zakona. Srdić je pri stupanja u stranku predstavljen kao veliko pojačanje za Narod i Pravdu, a samo osam mjeseci poslije Srdić je najprije suspendovan, a zatim izabečen iz stranke.

Piše: Mirza Malović

Donedavni član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara isključen je iz članstva te stranke jer je potpisnik zahtjeva za smjenu Vlade Kantona Sarajevo. Čampara prije nego što će biti isključen, podnio je ostavku u Predsjedništvu SDA, te je putem medija i društvenih mreža javno kritikovao tu stranku, a hvalio njene političke oponente, što je dodatno iziritalo njene članove koji su na kraju odlučili da Čamparu isključe iz stranke u svakom vidu. Čampara se mnogo povezivao sa Narodom i Pravdom, te se nakon Lokalnih izbora pojavio u njihovoj centrali zajedno sa Elmedinom Konakovićem. Također  se mnogo spominjalo i osnivanje nove stranke zajedno sa Semirom Efendićem (SDA), međutim kako stvari stoje od toga neće biti ništa.

Iz Demokratske fronte 2015. godine  izbačeni su Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Njihovu smjenu je zahtijevao predsjednik te stranke, a sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kao razlog naveo spletkarenje i širenje laži kroz medije ovog dvojca. Vrijedi napomenuti da je Suljagić bio čak i kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred DF-a 2014. godine. Suljagić je danas direktor Memorijalnog centra Srebrenica, dok je Bajrović kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

Iz stranke je svojevremeno izbačen i Damir Nikšić, tada jedan od najglasnijih u Skupštini Kantona Sarajevo. Početkom februara 2019. godine ušao je na sjednicu Glavnog odbora SDP BiH, gdje je uzvikivao "izdajice" - zbog čega je udaljen iz zgrade. On nije bio član Glavnog odbora SDP-a, te samim tim nije ni trebao biti prisutan u zgradi, ali je ipak došao i poručio da "SDP ne smije sa SDA". Nekoliko mjeseci kasnije Nikšić je osnovao novu političku stranku pod imenom " Ekološki slobodarski pokret (ESP)", koja je na Lokalnim izborima ove godine bila podrška Četvorci, koja je u Kantonu Sarajevo u pojedinim općinama neočekivano odnijela ubjedljivu pobjedu.

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) u novembru 2019. godine isključen je Agan Bunić. Bunić je također smijenjen na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona sredinom novembra 2019. godine s pozicije predsjedavajućeg ove skupštine zbog eksplicitnog snimka koji je osvanuo na stranici Pornhub, odnosno sumnje da je akter snimka na ovoj pornografskoj stranici, a zbog istog razloga je isključen i iz stranke. Nedugo nakon toga, Bunić je postao član Naroda i Pravde.

Jedan od najvećih političkih odjeka posljednjih godina je svakako napuštanje Stranke demokratske akcije od strane Elmedina Konakovića, tadašnjeg premijera Skupštine Kantona Sarajevo. Konaković je 2018. godine objavio da napušta SDA, a samo dva mjeseca poslije Konaković je osnovao novu političku stranku pod imenom "Narod i Pravda", koja je prema statistikama, obilježena kao najbrže rastuća stranka u Bosni i Hercegovini posljednjih godina. Bilo je i ostalih članova SDA koji su prije ili kasnije došli u Konakovićev "NiP", poput Mirze Salimbegovića, koji je danas sekretar stranke, Dženan Brkanića, koji je na ovim Lokalnim izborima bio kadnidat za načelnika općine Vogošća, Amar Dovadžija, koji je bio kandidat za načelnika općine Ilijaš, ali i Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža. 

Posljednjih mjeseci kritike prema svojoj stranci iznosili su Semir Efendić i Denis Zvizdić, dva jako važna politička faktora za SDA. Zvizdić je prije otprilike dva mjeseca uslovio Bakira Izetbegovića da će ostati u stranci samo pod uslovom da ostavke podnesu pojedinci koji stalno nanose štetu, dok su izjave i djela Semira Efendiće prema SDA veoma često shvaćene kao ozbiljna prijetnja za napuštanje stranke. Podsjetimo, Efendić je prošle godine objavio video, koji je kasnije prerastao u aferu "Asim", a prilikom predstavljanja SDA kandidata za načelnike na Žutoj tabiji, Efendić se na iznenađenje mnogih nije pojavio.

2021. godinu će vjerovatno obilježiti reforme u mnogim strankama, jer 2022. godine nas očekuju Opći izbori, koji će prema svemu sudeći biti veoma neizvjesni.

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.