10.1.2021. 12:45
0
"9. januar se jedino može obilježavati kao dan srpskog genocida u BiH. Sve što je nastalo na genocidu mora doživjeti kraj"
U entitetu Republika Srpska i ovaj 9. januar obilježio se kao "Dan RS-a", iako je zvanično neustavan. Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS-a, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. u ovom entitetu provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.
U razgovoru za Source.ba Alija Tabaković, koji je bio kandidat za načelnika općine Srebrenica, kazao je da se 9.januar može obilježavati samo kao dan sprskog genocida u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost svjedoci smo još jednog izrugivanja čitavom civilizovanom i demokratskom društvu da se uprkos svim odlukama Ustavnog suda BiH obilježava tzv. Dan RS-a. 9. januar se jedino može obilježavati kao dan srpskog genocida u BIH", kazao nam je Tabaković.

Tabaković se nada da će vlasti u RS-u shvatiti da projekat koji je nastao na genocidu mora doživjeti svoj kraj. 

"Vjerujem da će doći vrijema kada će čelni ljudi u bh. entitetu RS shvatiti da svaki projekat koji je nastao na genocidu i drugim zločinima mora doživjeti svoj kraj.  Sa teretom ratne prošlosti i genocida nema se šta tražiti u demokratskoj Europi", zaključio je Tabaković.

Ove godine zbog pandemije na svu sreću nismo bili u prilici posmatrati četničko orgijanje i paradiranje širom manjeg bh. entiteta povodom ovog datuma, ali ipak s obzirom da je 9. januar proglašen kao neradni dan u tom entitetu, mnoge radnje, poslovni objekti, zanatlije i banke jučer nisu mogle raditi.

Novinar: Mirza Malović
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.