12.1.2021. 11:03
3
"Nema smisla nabavljati moderne tramvaje sa ovakvim šinama. Pri većoj brzini moderni tramvaji bi iskočili sa ovakvih šina"
Posljednjih dana aktuelna je tema o nabavci modernih tramvaja u Kantonu Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo je u decembru prošle godine izabrala pet potencijalnih ponuđača za kupovinu novih tramvaja, a svi oni nude moderne tramvaje koji također zahtijevaju naprednije i sigurnije tramvajske šine nego kakve imamo danas.
Tramvaji koji nude ponuđači mogu razviti brzinu čak i do 100 kilometara na sat, međutim postavlja se pitanje mogu li tramvajske šine koje trenutno imamo podnijeti takvo nešto.

O ovoj temi razgovarali smo sa dr. Fadilom Klisom, profesoricom na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, koja nam je rekla da nema smisla nabavljati moderne tramvaje sve dok se ne izvrši totalna rekonstrukcija tramvajskih šina.

"Nema smisla nabavljati moderne tramvaje sve dok se ne izvrši totalna rekonstrukcija tramvajskih šina. Nešto je malo rađeno, ali ni blizu onoga koliko treba. Dakle, prvo treba infrastrukturu dovesti u red, pa tek onda nabavljati savremenija vozila", kazala nam je ona.

Kliso također dodaje da bi moderniji tramvaji pri većoj brzini veoma lako iskočili sa šina.

"Naše tramvajske šine su u očajnom stanju, pogotovo na jednom dijelu. Osim toga, bilo kakvi tramvaji sa određenim rasponom šina, oni mogu voziti po tim šinama,ali postavlja se pitanje kakvog smisla ima sada nabavljati tramvaje koji su savremeniji, koji su brži i startniji, a pri tome imate stare šine po kojim tramvaj ne smije razviti svoju normalnu brzinu jer bi tramvaj iskočio. Znači, treba uskladiti infrastrukturu, i pokretna i nepokretna sredstva, to treba da bude usklađeno, jer ovako ne može", zaključuje Kliso.

Podsjetimo, u zadnjih nekoliko godina imali smo na desetine slučajeva kada su tramvaji iskakali sa šina u Sarajevu, međutim na svu sreću nije bilo žrtava.

Novinar: Mirza Malović
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.