15.1.2021. 15:56
0
"Upozoravao sam ljude na ovo. Dobila su se sredstva za sigurnost rudara, ali su preusmjerena, a bolja sigurnost je bila prije 30 godina nego sad"
Nesreća koja se jučer dogodila u RMU Breza, prilikom čega su četiri rudara povrijeđena, a jedan smrtno stradao, ponovo je otvorila pitanje o sigurnosti rudara na radnom mjestu. Nesreće u rudnicima u Bosni i Hercegovini postaju sve učestalije, a nažalost neke od njih zavšravale su sa višestrukim žrtvama.

Za naš portal govorio je Oruč Mehmed, bivši predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja Zenica, koji je rekao da je sramotan način na koji se država brine o rudarima.

"Malo država vodi brigu o sigurnosti rudara kada je u pitanju podzemna eksploatacija, to je neki minumum njihove zabrinutosti za rudare kada poredimo koliko ostali ulažu kada je u pitanju zaštita na radu, razlika je zaista ogromna, zaista sramotno", kazao nam je Oruč.

Oruč je također navodi da je sigurnost bila bolja prije 30-40 godina, nego što je to slučaj sada, te da su bila osigurana sredstva za sigurnost rudara, međutim, kako kaže, preusmjerena su u druge svrhe.

"Bolja sigurnost je bila prije 30-40 godina nego sada. Ja odlično poznajem situaciju i upozoravao sam ljude prije nego što ću otići u penziju da je jedino riješenje za rudare slobodno tržište i vezanje sa termoelektranom i tada bi rudari dobili bolje uslove za rad, a sad ovo kako se radi je čisto ugnjetavanje rudara, jer i ministarstvo koje je nadležno ništa ne radi. Sindikat se pojavljuju samo onda kada se desi neka nesreća. Kada se desila nesreća u Zenici 2014. godine, tada je bio navodno riješen problem rudara, dobila su se sredstva, ali su preusmjerena u druge svrhe, u vjetrenjače i  hidrocentrale, a to bi riješilo mnoge probleme rudara i ne bi gledali ovakve stvari", navodi on.

Najveća nesreća koja se desila u rudnicima na prostoru Bosne i Hercegovine bila je ona u rudniku Kreka, 26. augusta 1990. godine kada je poginulo 180 rudara. Za tu nesreću niko nikada nije odgovarao.

 
Novinar: Mirza Malović
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.