1.4.2021. 14:35
1
Za jedne je fudbalski idol i veliki humanitarac, za druge je iskompleksirani narcis i najgori gubitnik. CR7 je sve to u paketu.
O Cristianu Ronaldu mogle bi se napisati knjige i uvijek bi se imalo šta dodati, pogotovo kada je u pitaju njegov život van fudbalskih terena. Silne fotografije na Instagramu, te neki potezi na terenu i izvan njega, otkrili su mnogo toga i stvorili negativnu i čudnu sliku o portugalskoj zvijezdi.
Kad prije završetka utakmice, a u znak protesta zbog nepriznatog čistog i to pobjedničkog pogotka (u nedavnom duelu Srbije i Portugala koji je završen 2:2) možete samo tako napustiti teren, baciti kapitensku traku s dresa državnog tima i napustiti teren i saigrače, a da pri tom ne osjetite nikakve sankcije i kritike, i još vas uz to vaš selektor još i nahvali, onda je jasno da možete raditi šta hoćete i da imate privilegovan status u ekipi.

Često toliko privilegovan da to prelazi granice normalnog i da vrijeđa vaše saigrače.

Portugalska fudbalska zvijezda Cristiano Ronaldo ima božanski status među dobrim dijelom stanovništva Portugala i može se reći da mu je, šta god loše napravio za svoj tim, unaprijed sve oprošteno. 

O Cristianu Ronaldu mogle bi se napisati knjige i uvijek bi se imalo šta dodati, pogotovo kada je u pitaju njegov život van fudbalskih terena. Jednom je jedan novinar rekao kako je „Ronaldova ličnost pravi specijalitet i veliki izazov za psihologe“, aludirajući na poteze koje je uradio u životu i koje i dalje radi, a zbog kojih ga milioni ili vole ili mrze.

Jedni Portugalca smatraju jednim od najvećih fudbalera ikada, što on vjerovatno jeste, ako ni zbog čega drugog onda zbog sjajne statistike i osvojenih trofeja.

Drugi će ipak reći „svaka čast Ronaldu, ali na utakmice se dolazilo i dolazi se zbog fudbalskih genija poput Messija, Salaha, Ibrahimovića... i ostalih mađioničara kakvi su bili Brazilac Ronaldo, Ronaldinho, Kaka, Zidane, Maradona, Totti...“. 

Različiti ukusi

Treći će reći kako Ronalda nimalo ne simpatišu i da im ide na živce zbog svog narcisoidnog ponašanja, te će ga osuditi i zbog načina na koji je dobio djecu, vještačkom oplodnjom, jer je odlučio da ih podiže bez majke, što je i javno priznao.

Svi će se složiti da je Portugalac veliki humanitarac, a to je dokazao djelima za koje će opet oni najveći Cristianovi dušmani kazati kako i to radi da bi skrenuo pažnju na sebe i dodatno osnažio svoj brend u očima cijele planete.

Nabrojat ćemo samo neke od humanitarnih poteza o kojima se najviše pisalo.

Ronaldo je 2011. donirao Zlatnu, a dvije godine kasnije isto je uradio i sa Zlatnom loptom. Ambasador je mnogih dobrotvornih organizacija poput UNICEF-a, Save the Children i World Visiona. Poznato je da je 2013. donirao oko 100.000 eura zarađenih od bonusa donirao Crvenom križu, a 2014. nešto manje od pola miliona eura dao je organizacijama čiji je ambasador.

Interesantno je bilo mnogima zašto jedna takva zvijezda nema tetovaže po tijelu, što je danas u modi više nego ikada?! Kasnije se ispostavilo da je to iz razloga da u bilo kojem trenutku može donirati krv, jer zbog mogućnosti infekcije, ljudi koji se tetoviraju nekada i duži perod ne mogu donirati krv. 

Možda i najveći humanitarni potez mu je bila donacija od pet miliona eura za žrtve zemljotresa u Nepalu 2015. godine. Bolnici u Portugalu gdje se njegova majka Dolores izliječila od raka 2007. je donirao 120.000 eura, a jednom prilikom je platio troškove liječenja (oko 60.000 funti) dječaku Eriku koji je bolovao od epilepsije.

Sjećate li se velike nesreće, pogibije igrača Chapecoensea? Ronaldo je porodicama fudbalera koji su poginuli u avionskoj nesreći donirao tri miliona eura. Dakle, ne može se baš za njega reći da nije pomagao.

O Ronaldu kao fudbaleru možemo pričati danima, svako ima svoj ukus, neko više voli igrače koji mnogo driblaju, imaju sjajnu tehniku i umjetničku kontrolu lopte, što nije baš najjača karakteristika Portugalca.

Drugi opet više vole veliku brzinu, agresivnost, snažan udarac, gol, maksimalnu borbenost i profesionalnost i besprijekornu fizičku spremu, a to su sve karakteristike koje su donijele rezultate ovom fudbaleru, koji iza sebe na Instagramu i drugim društvenim mrežama ima preko 100 miliona vjernih pratioca i koji je od sebe i svog imena napravio globalni brend.  

Trofeji, rekordi, statistika...

Upravo su te silne fotografije i video zapisi na društvenim mrežama (uz sve ono što vidimo u live prenosima utakmica u kojima on nastupa), otkrile jednu drugu, neki će reći, pomalo bolesnu stranu ovog igrača. 

Nerijetko njegove fotografije mogu nam pokazati koliko je Portugalac „zaljubljen“ u sebe, baš kao što je bio Narcis, lijepi mladić u grčkoj mitologiji koji se zaljubio u vlastiti odraz u jezeru.
Jasno je da silni naslovi prvaka u ligama „petice“, po pet naslova Lige prvaka i nagrada Ballon d'Or, naslov prvaka Evrope s Portugalom i mnoge druge nagrade... uz stotine postignutih golova, nisu mogli doći da Ronaldo nije bio dio velikih ekipa poput Manchester Uniteda, Real Madrida, Juventusa... kojima je dao mnogo.

Pa ipak, nije bio omiljen među dobrim dijelom saigrača. Upravo zbog toga što je uvijek volio da ekipa bude podređena njemu, da se golovi namještaju njemu, o penalima da i ne govorimo, a koliko je gladan pobjeda i koliko nekad pretjeruje u tome, čak i u trenucima kada njegov tim ubjedljivo vodi, pokazuju često nadrealne scene kada simulira i traži penale u situacijama kada za to uopšte nema opravdanje, te žestoko protestuje kod sudija iako čitav svijet vidi da nije upravu.

To nije odlika velikih sportista i zato Cristiano Ronaldo nikada neće moći biti na nivou legendi poput Brazilca Ronalda, Messija, Zanettija, Ronaldinha, Raula, Adriana, Batistute, Rivalda, Romarija, Shearera i drugih koji su na terenu rijetko ili nisu nikada pravili takve stvari.

Jer, nije sve u statistici, peharima i silnim rekordnim brojkama. Nekad je dovoljno biti veliki sportista i čovjek na terenu i steći ogromne simpatije među svojim, ali i protivničkim navijačima.

Koliko je popularni CR7 važan sam sebi, najbolje su objasnile fotogafije koje su jednom prilikom svanule iz Ronaldove vile i koje su pomalo zabrinule čak i njegove najveće fanatike. 
Barem pola Ronaldovih prostorija „okićene“ su simbolima CR7, nagradama i dresovima koji su razbacani na sve strane, i to bi se inekako moglo razumjeti dok nije svanula fotografija iz Cristianove spavaće sobe gdje su Ronaldov krevet, posteljina, jorgani, jastuci, zidovi... u znaku brenda CR7.

Nastavak nadrealnog dijela priče o ovog fudbaleru jesu njegove navike, koje zvuče zaista nevjerovatno.

Cristiano Ronaldo je čovjek od navika, i naravno nije jedini koji ima čudne rituale tokom svog nastupa. Jedan detalj, koji opet otkriva komplekse od kojih Portugalac pati, jeste stajanje na prstima za skoro svako timsko slikanje koje napravio u karijeri. I to radi toliko očito da izgleda smiješno.

Portugalski ofanzivac nije niska osoba, visok je solidnih 187 centimetara, zbog čega se propinjanje na prste čini nelogičnim.

Na kraju, ono zbog čega je Portugalac najviše pao u očima običnog svijeta, jesu njegova djeca odnosno navodi o njihovom porijeklu. 

Danas 35-godišnji Ronaldo je prije deset godina postao otac tako što mu je surogat majka rodila dječaka Cristiana Jr.-a, a njeno ime je ostalo nepoznato javnosti. Portugalac je navodno trudnici za diskreciju platio 12 miliona eura. 

Kritike svećenika i javnosti

Prije nego što mu je djevojka Georgina rodila djevojčicu Alanu Martinu 2017. Cristiano je dobio blizance Evu i Matea. I njih je rodila, navodno, surogat majka i to u jednoj bolnici u Kaliforniji, ako je vjerovati istraživanju engleskih medija. Jer, o majkama njegove djece ne postoje nikakve informacije, što je danas pa skoro nemoguće sakriti. 

Međutim, njegova izjava nakon što je dobio sina Cristiana Jr.-a govori dovoljno koliko je daleko spreman ići Ronaldo kako bi sve bilo onako kako je on zamislio. Portugalac je tada izjavio kako su „sve roditeljska prava prebačena na njega i da majka zapravo neće imati nikakav kontakt s djetetom“, što je naišlo na užasavanje dijela javnosti pogotovo u Portugalu jer se radi o katoličkoj zemlji gdje su takve stvari nedopustive. 

Jedan portugalski svećenik, Joao Rodrigues, iz Ronaldove Madeire, javno je kritikovao Ronalda govoreći da "s time što radi ide protiv Boga te uskraćuje djeci pravo na jednog roditelja", te poručio „kako se nada da će djeca odrastati u ljubavi i normalnom životu iako nikada neće osjetiti onu najveću ljubav i pažnju – majčinsku“.

Da je Cristiano Ronaldo već ostavio dubok pečat u fudbalskoj historiji u to nema sumnje, za neke će ostati fudbalski idol, perfekcionista, rekorder i veliki humanitarac, dok će u očima drugih ostati kao iskompleksirani narcis i loš gubitnik koji nikada neće biti istinska fudbalska legenda.

Kad se sve sagleda, CR7 vjerovatno jeste sve to u dobro upakovanom paketu i male su šanse da će neko od nadolazećih zvijezda od svog imena i prezimena uspjeti napraviti takav brend kao što je to uspio Portugalac.


NOVINAR: Mirza Kadić 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.