19.4.2021. 20:00
0
„Sarajevo se cijelu sezonu muči i igra po sistemu „igru briši, bodove piši“. Željo će ostati bez Evrope“
Bh. trener Kemal Alispahić za Source je komentarisao Premijer ligu BiH, krizu Sarajeva i Željezničara, bitku za Evropu i za opstanak, te ono što nas očekuje u narednim kolima.
U finišu prošle takmičarske godine dobar dio naše fudbalske javnosti već je proglasio FK Sarajevo novim prvakom za aktuelnu sezonu 2020/21. Premijer lige BiH, a i pored činjenice što smo često svjedoci velikih senzacija i preokreta u fudbalu, po onom što se moglo gledati u jesenjem dijelu prvenstva teško se moglo zamisliti da će kvalitetni bordo tim u rekordnom roku prosuti devet bodova prednosti nad, u to vrijeme, drugim Željezničarom.

Podsjetimo, Sarajevo je imalo 45 bodova nakon jesenjeg dijela sezone,  a drugi Željezničar je tada imao 36. Koliko se „zakuhalo“  u proljetnom dijelu dijelu sezone najbolje govori podatak da Bordo tim sad ima 52 boda, samo dva više od Borca koji je jesen završio na petom mjestu, a dalje idu Zrinjski i Velež sa po 48 bodova, dok je peti Široki Brijeg s 45 bodova. Totalni fijasko doživjela je ekipa Plavih s Grbavice koja je usljed loših rezultata pala na sedmo mjesto (40), a „pozitivni šok“ nije im proizveo ni Blaž Slišković koji je debitovao u Bijeljini protiv Radnika (1:1).

Bordo tim je tokom zime prodao najbolje igrače, reprezentativce Tatara i Rahmanovića, prvi špic Ahmetović je povrijeđen, uz još nekoliko  igrača koji su konstantno roviti, trenutno su povrijeđeni ili su van forme, a koji su trebali biti nosioci igre, poput Sušića i Mustedanagića. Kao pojačanja su u međuvremenu stigli napadači Jasmin Mešanović koji je potpuno van forme i Boris Cmiljanić koji grije klupu u Bordo timu. Obojica su među najplaćenijim igračima tima s Koševa, a angažovao ih je, od jučer bivši sportski direktor Sarajeva, Emir Hadžić, koji je dobio otkaz.

Slutilo se da će bivši postati  i trener Vinko Marinović, koji već odavno krpi ekipu od igrača koji su proteklih godinu dana i više (sad je to i jasno) sav svoj nekvalitet krili iza odličnih nastupa Tatara, Rahmanovića, Fanima, Ahmetovića, Đokanovića, Miličevića.. .

Marinoviću se vjerovatno čeka koševski revanš protiv Tuzla Cityja u polufinalu Kupa BiH (prva 0:1), gdje će, u slučaju kiksa, biti smjenjen.

Do kraja ima još sedam kola da se odigra i mnogo je bodova u igri, ali ako se bolje pogleda raspored, u ovom slučaju dva kluba koja trenutno vode bitku za naslov, Sarajeva i Borca, može se lako zaključiti da će aktuelni prvak imati jako težak zadatak da odbrani naslov.

U naredna četiri meča, Bordo tim će gostovati zahuktalom Zrinjskom, ugostiti gradskog rivala Željezničara, gostovati odličnom Tuzla Cityju, te ugostiti Slobodu. A neće im biti lako ni u posljednja dva gola gdje igraju protv davljenika Radnika i Olimpika.

Za to vrijeme, Banjalučani će ugostiti Širokog u 27. kolu, potom gostuju neugodnom domaćinu Veležu, a onda igraju dva meča zaredom kod kuće, protiv Krupe i Zrinjskog, prije gostovanja na Grbavici.

O krizi na Grbavici i Koševu, Premijer ligi BiH i onome što nas čeka u narednom periodu,  razgovarali smo sa bh. trenerom Kemalom Alispahićem koji je svojevremeno, između ostalih klubova,  sjedio i na klupama oba sarajevska rivala, a kao igrač je oblačio dres Plavih.

- Ne sviđa mi se to što veliki klubovi u našoj ligi tako lako smjenjuju pojedince, bilo da su treneri ili sportski direktori, kao što je to sad slučaj u Želji i Sarajevu. Istina, Sarajevo nije diralo stručni štab, ali meni se čini nekako da se i to čeka.  Ta priča o lošoj transfer politici na Koševu po meni ne prolazi.  Sarajevo i sad ima kvalitetnih igrača. Do jučer smo pričali kako Sarajevo ima dva rostera, 20 igrača. To je takav klub, pritisak je veliki. Kada je Sarajevo lani u jednom trenutku imalo 13 bodova više od Želje ja sam govorio da nemaju igru, nikakvu. Svo vrijeme Željo djeluje bolje na terenu, ali ne osvaja bodove, dok Sarajevo igra loše, ali ima rezultat. Stalno su govorili „igru briši, bodove piši“, a bodove su donosili pojedinci, Ahmetović, Tatar, Rahmanović.. . Oni nisu utakmice odigrali da se kaže da su nekoga timski nadigrali. A to se očekivalo od Sarajeva koje je lani imalo dobru ekipu i pojedince, da ima igru, da lomi protivnike. Ali ne, oni jednostavnu nemaju igru, govori Alispahić za Source.

- Govorilo se do jučer kako Sarajevo dovođenjem Mešanovića pravi evropski iskorak. I šta se desilo? Problem na Koševu je što nema prave kritike, krije se sve iza nekog rezultata. Po čemu je o Mešanović bolji od Tatara ili Velkoskog. Evo, kažu nije, prije dolaska u Sarajevo, ni za Maribor postigao gol u desetak mečeva. Pa što to neko nije registrovao i rekao prije njegovog dovođenja?! U Sarajevo mora neko unaprijed gledati, mora se misliti o budućnosti. Nema klub viziju. Mnogi igrači koji sada igraju u Sarajevu u nekoj drugoj ekipi u ligi bili bi glavni igrači, nosioci igre, prokomentarisao je Alispahić svoj bivši klub, a potom se osvrnuo i na ostale.

- Može se reći da je Velež iskoristio odlično kiskeve Zrinjskog i Željezničara. Oni ne igraju nešto dobro, ali uspjevaju da pobijede i jače od sebe. U posljednjoj utakmici, Velež je iznenadio Širokog koji je bi puno bolji tim na terenu. Ima Velež solidnu ekipu, ali ne kao Sarajevo, Zrinjski.. .  Borac je dobio jedan zalet, i koristi koliko može to. Dobio je glavnog konkurenta u jednoj korektnoj utakmici. Ono što njima problem pravi je lošija igra na strani. I tu je prednost Sarajeva. Bez obzira na pobjedu na Koševu. Ako se Sarajevu uskoro vrate ovi igrači koji su falili mislim da će i sad u Mostaru proći dobro. Jer, Zrinjski nema bolji tim, slabiji su od Sarajeva, smatra naš sagovornik.

Za Željezničar, smatra, ne dolaze dobri dani.

- Željo će ostati bez Evrope i to je, po meni, više nego jasno. Oni će morati mijenjati tim , podmladiti ekipu, jer ova sezona je za njih gotova. Raspored im je težak, smatra Kemal.

Na dnu tabele je također nastao pravi haos, posljednja je Krupa sa 19 bodova, jedan više ima Olimpik, a dva više Radnik.

- Možda ću zvučati čudno, ali Krupa ima velike šanse da opstane, jer sam ih gledao i vidio da ta ekipa ima igru.  Bolje djeluju od Radnika i Olimpika. I Radnik ima solidne šanse, a Olimpiku će biti jako teško. Mada opet mislim da će Olimpik sad u narednom kolu protiv Želje, kao što je i nedavno, ponovo uspjeti nešto napraviti, zaključio je Kemal Alispahić za Source.ba.


NOVINAR: Mirza Kadić.

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.