20.4.2021. 14:05
0
„Nema velike razlike među vakcinama, nisam čuo da je neko imao teže nuspojave. Od bh. vlasti ovisit će 2022.“
Priznati bh. imunolog Jasenko Karamehić za Source je govorio o imunizaciji bh. građana, o tome da li se možemo nadati "zdravijoj" 2022. godini, kao i o efikasnosti vakcina i mogućim nuspojavama.
Epidemiolozi, imunolozi, virusolozi, te stručnjaci i doktori iz sličnih oblasti... nikada nisu bili potrebniji i „popularniji“ kao u ovo užasno doba pandemije u kojem živimo, a njihova mišljenja, analize, savjeti... od velikog su značaja za svakog čovjeka koji danas kroči ovom planetom.

Ne može se svaka zemlja pohvaliti da ima kvalitetne kadrove kad su u pitanju gore nabrojane oblasti. Kada je u pitanju konkretno imunologija koja je usko povezana danas sa pandemijom korona virusa i imunizacijom kao jednom od glavnih oružja te borbe, za jednog od najkompetentnijih stručnjaka u našoj zemlji i regionu važi profesor dr. Jasenko Karamehić.

Ovaj priznati bh. imunolog predaje na mnogim poznatim svjetskim Univerzitetima u Austriji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, SAD-u… i prvi je utemeljitelj Instituta za kliničku imunologiju KCUS, te prvi Predsjednik Udruženja Imunologa BiH, a u njegovoj bogatoj biografiji stoji da je „pionir poslijeratne transplantacije bubrega u Bosni i Hercegovini, te da je uveo transplantacionu imunologiju i monitoring imunosupresivnih lijekova u kliničke centre u našoj zemlji“.

Pitali smo profesora Karamehića da li se možemo nadati da ćemo 2022. godinu dočekati zdraviji i otporniji na Covid-19, koliko možemo vjerovati u efikasnost vakcina, te da li je bojazan od nuspojava opravdana? 


NOVINAR: Mirza Kadić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.