30.4.2021. 18:26
2
"Uoči 143. "vječitog" derbija nekadašnji asovi Sarajeva i Željezničara slažu se u jednom: Kvalitet i trenutna pozicija ne znače apsolutno ništa!
O subotnjem okršaju dva sarajevska rivala razgovarali smo s nekad sjajnim fudbalerima s Grbavice i Koševa, te bivšim reprezentativcima BiH, Harisom Alihodžićem i Almirom Turkovićem.
Pred fudbalerima Sarajeva i Željezničara, na žalost ponovo pred praznim tribinama našeg najvećeg stadiona, sutra je 143. gradski derbi (123. prvenstveni), koji će biti odigran u okviru 28. kola Premijer lige BiH.

Najveća utakmica bh. fudbala ovog puta će imati nešto drugačiju pozadinu nego prethodnih godina, jer će Bordo tim u ovaj duel ući sa imperativom pobjede dok Plavima s Grbavice čak i pobjeda, osim gradskog prestiža, vjerovatno neće značiti ništa jer su izgubili skoro sve šanse za plasman u Evropu, a klub se nalazi u jednoj od najvećih rezultatskih kriza u historiji. 

U dosadašnja 142. derbija nešto uspješniji je “Željo“ koji je upisao 45 pobjeda, Sarajevo je slavilo 42 puta, dok je 55 susreta završeno bez pobjednika.

Sarajevo je trenutno drugo na tabeli na tabeli s 53 boda koliko ima i lider Borac, dok su Plavi tek sedmi sa 40 bodova. 

O sutrašnjem duelu dva sarajevska rivala razgovarali smo s nekadašnjim asovima s Grbavice i Koševa, te bivšim reprezentativcima BiH, Harisom Alihodžićem, danas direktorom Omladinskog pogona FK Željezničar, te s jednim od najvećih fudbalskih majstora koje je ova zemlja dala, Almirom Zekom Turkovićem, koji danas svoje znanje prenosi na talente FK Sarajevo.

- Svašta se može desiti, jer to je derbi, utakmica u kojoj se nikad ne zna, mi koji smo ga igralo vrlo dobro to znamo. Kad je Željo bio najlošji, a Sarajevo najbolje, nisi mogao tvrditi da ćemo pobijediti. Ovog puta ipak mislim da je Sarajevo veliki favorit ako se pogledaju sve okolnosti. Željo se još traži, imaju novog trenera Sliškovića koji je naša legenda i koji će njih, siguran sam, posložiti dobro, ali je tek odnedavno tu.

- Sarajevo ne treba bježati od uloge favorita, mada opet kažem, prognozirati derbi je prosto nemoguće, smatra Turković, dodavši kako su svojevremeno on i njegovi saigrači, za razliku od novih generacija, imali veliku sreću da igraju derbije pred punim tribinama, čak i u periodu poslije agresije na BiH.

- Siguran sam da bi i sad, da publika može biti na tribinama, ovaj derbi bio odlično popraćen jer je završnica ove sezone veoma uzbudljiva i prava je šteta što nema navijača, dodao je.

Slaže se sa činjenicom da je Fanimo postao jedna od najvažnijih karika u igri Sarajeva i da će od njegove forme mnogo ovisiti.

- Gledao sam Fanima još dok je bio u Mladosti i tada se vidjelo da je to igrač kalibra za neki veliki klub. Drago mi je da je stigao u Sarajevo, već je dao mnogo i odlučio je veliki broj utakmica, kaže nekadašnji as Sarajeva, Hajduka, Osijeka.. . 

Lošu formu Sarajeva ove godine i ispuštanje jesenje prednosti od čak devet bodova nad drugoplasiranim, Turković komentariše sljedećim riječima:

- Kada vam odu dva najbolja igrača Tatar i Rahmanović, plus toga se još povrijedi Ahmetović, onda se dešavaju takve stvari. Ipak, Bordo tim ima jaku klupu, daleko najjaču u BiH i mislim da nije još ništa izgubljeno. Sve je u njihovim rukama, zaključio je naš Turković za Source.

Nekad sjajni stoper Plavih, Haris Alihodžić, ne očekuje mnogo golova u sutrašnjem okršaju na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".

- Mislim da će utakmica biti neizvjesna i vrlo je teško reći da neko ima ili nema neku prednost jer to je specifična utakmica u kojoj je teško tražiti favorita. Istina, Sarajevo se bori za titulu i pobjeda im znači mnogo više, ali sve je otvoreno, nebitno na mjesto gdje se igra. Nadam se da će igrači Želje dati maksimum da slave nad Sarajevom, govori Alihodžić za Source.ba. 

- Situacija u klubu kao što svi znamo, nije idealna, teška je, ali uostalom i u svim drugim klubovima. Istina, u Želji to traje malo duže, međutim bez obzira na to, kad izađe na teren u ovakvim utakmicama svaki igrač Želje treba da se skoncetriše na utakmicu 90 minuta i sve ostalo baci na stranu u tom periodu, dodaje naš sagovornik.

O treneru Sliškoviću koji bi mogao jedan od gkavnih Željinih aduta u derbiju, kaže:

- To je jedan iskusan stručnjak koji je sa Zrinjskim osvajao trofeje, igrač koji je bio i reprezentativac i koji je sa selekcijom BiH bio blizu plasmana na Euro. Dakle, sve najbolje o njemu. Naravno, bitno je da sve zamisli koje on ima pred utakmicu, igrači prihvate i ispoštuju. On je tek stigao i ne može se odmah očekivati rezultat, rekao nam je Alihodžić. 


NOVINAR: Mirza Kadić.

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.