5.5.2021. 14:52
0
"Nije slučajno povećan obim vojnih vježbi. "Brzi odgovor 21" jasna je poruka koji je interes NATO-a u BiH"
Od 17. maja do 2. juna u BiH će biti održana velika vojna vježba NATO-a i OS BiH. O vježbi nazvanoj "Brzi odgovor 21" za Source je govorio ekspert za sigurnost i analitičar Nedžad Ahatović.
Na aerodrom Dubrave kod Tuzle u ponedjeljak su sletjeli američki vojni helikopteri UH-16, poznatiji kao Black Hawk koje su dočekali pripadnici 5. pješadijske birgade OS BiH, a ovo je samo uvod u ono što slijedi u drugoj polovini maja kada će se na vojnim poligonima OS BiH, na Manjači i u Glamoču, te na lokaciji kasarne Dubrave, održati vojna bilateralna vježba pod nazivom "Brzi odgovor 21".

Podsjetimo, vježba je planirana od 17. maja do 2. juna, a učestvovat oružane snage naše zemlje i američka vojska. Planirano je zajedničko nadlijetanje prostora za obuku i šireg rejona u više navrata,  kako bi se što bolje pripremio teren i isplanirale vježbe, 

Inače, prvi konvoj američkih vojnih vozila, namjenjenim za podršku američkim oružanim snagama u Evropi, ušao je u srijedu u Bosnu i Hercegovinu još prije dvije sedmice.

Važno je spomenuti i to da će Oružane snage BiH na vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije, te preko 700 američkih  marinaca.

Nema sumnje da ova zajednička vježba znači mnogo za bh. vojsku i putu BiH ka NATO-u, a pogotovo će značiti u modernizaciji OS BiH kada se radi o taktičkim i strateškim vježbama. Jake i stabilne oružane snage Bosni i Hercegovini kao zemlji koja se još oporavlja od razarujuće agresije (i genocida) iz '90-tih godina prošlog vijeka, potrebnije su nego ikada. 

Ono što je mnogima skrenulo pažnju jeste i činjenica da se ove vježbe odnosno prisustvo američkih vojnih snaga  dešavaju baš u periodu kada se pokrenula i još traje priča o non-paperu i mogućim novim sukobima i podjelama na prostoru BiH i regiona.

O tome šta predstavljaju za našu zemlju nadolazeće vojne vježbe, šta može značiti prisustvo Amerikanaca u BiH u ovom osjetljivom periodu, te kakvu korist od vježbi mogu imati oružane snage BiH i koje vrste vojnih vježbi će se obavljati, razgovarali smo sa ekspertom za sigurnost i vojnim analitičarem Nedžadom Ahatovićem.

Za početak, Ahatović nas je upoznao detaljnije sa predstojećim vojnim vježbama u BiH.

-  Radi se o vrlo složenoj vojnoj vježbi koju provodi NATO odnosno Oružane snage SAD-a na tlu Evrope sa ukupno 28.000 vojnika i sa preko 1.000 borbenih i neborbenih vozila na 30 lokacija simultano, a jedna od lokacija je i Bosna i Hercegovina gdje se testira prebaziranje, grupisanje i stupanje u sadejstvo sa OS BiH od strane adekvatnih kopnenih i zračnih oružanih efektiva NATO-a odnosno konkretno 800 vojnika Armije SAD-a sa pratećom opremom.

- Bosna i Hercegovina je zajedno sa Hrvatskom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom odabrana kao lokacija na Zapadnom Balkanu za najveću vojnu vježbu NATO-a u posljednjih 25 godina gdje se u sklopu pet strateških vježbovnih aktivnosti na dva kontinenta testira brzina reakcije i sadejstva između vojnih efektiva NATO-a, zemalja aspiranata za članstvo i Oružanih snaga SAD-a na tlu Evrope i logistička operativnost prebaziranja vojnih efektiva SAD-a preko Atlantika na tlo Evrope, objašnjava naš sagovornik.

- Što se tiče naoružanja i vojne opreme uključena su sva tri vida oružanih snaga SAD-a sa najmodernijim efektivima i vježba će se odvijati na moru, kopnu i u zraku zajedno sa 27 zemalja partnera. Jučer je u Zadru pod sredstvom američke mornarice odnosno njenih transportnih brodova istovareno 300 vojnih vozila sa pripadajućoom opremom ljudstvom i logistikom koji će djelom učestvovati i u vježbovnim aktivnostima u BiH, a istovremeno američki vojni konvoji i helikopteri tutnje kroz BiH od 21. aprila 2021. godine, dodaje bh. analitičar.  

Ahatović je također mišljenja kako ništa nije slučajno jer ova vojna vježba lani nije bila zamišljena u ovom obimu.

- Ništa nije slučajno, no, treba reći da je ova vježba trebala biti realizovana još prošle godine, ali je zbog pandemije virusa COVID-19 pomjerena za ovu godinu. Naravno, obim vježbe nije bio ovako ambiciozno zamišljen, što govori u prilog tezi da se i na ovaj način želi poslati određena poruka da se konkretno u slučaju Bosne i Hercegovine radi o interesnoj sferi NATO-a za koju su direktno zainteresirane SAD, kaže Ahatović, te ističe sljedeće:.

- Pazite jedan kuriozitet u odnosima velikih sila, već u nekoliko navrata u proteklih par godina Ruska Federacija je sa Srbijom i Bjelorusijom na tlu Srbije uvježbavala desantne operacije. U sklopu multilateralne vježbe "Branilac Evrope 21" SAD će sa Estonijom, Bugarskom i Rumunijom izvesti četiri zračno - desantne operacije manjeg i većeg opsega. Što dovoljno govori o strateškoj važnosti Centralne i Jugoistočne Evrope za velike sile, posebno regiona Pribaltika i Balkana, otuda uključivanje Bosne i Hercegovine i Kosova kao zemalja aspiranata za članstvo u NATO-u u širi strateški kontekst same vježbe "Branilac Evrope 21". Dalji zaključak izvucite sami.

Ahatović se slaže s konstatacijom da će bh. vojska od ovih vježbi imati višestruku korist.

- Naravno da će i ova vježba podići ukupnu operativnost Oružanih snaga BiH, da će to biti prilika za provjeru spremnosti u prvom redu sadejstva sa snagama NATO-a u svim borbenim i neborbenim aspektima vježbe. A što se tiče samog članstva BiH i NATO-u još je pred nama puno posla i u vojnom i u političkom smislu kako bi se to članstvo ostvarilo. Ova vježba je pokazatelj da NATO ozbiljno računa na Bosnu i Hercegovinu i njene vojne kapacitete što svakako treba iskoristiti i u vojnom i u političkom smislu da se naprave pomaci ka punopravnom članstvu u NATO-u, zaključio je naš sagovornik.


NOVINAR: Mirza Kadić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.