20.5.2021. 18:51
0
Zoran Mamić je lik po kojem bi se mogla snimiti uzbudljiva filmska životna priča sa elementima romantike, drame, kriminala, sporta...
Iz privatnog života Zorana svakako treba spomenuti vjenčanje s Vanjom Mamić. Tada je Zoran imao 21 godinu i igrao je za Dinamo, ali je povrijedio koljeno. - Dobar potez napravio je 1996. kada je potpisao ugovor s Bochumom. - Eliminisao Tottenham
Kada je 2014. kao trener osvojio svoj prvi naslov prvaka HNL-a s Dinamom, Zoran Mamić nije ni slutio da će sedam godina kasnije, nakon osvojene četiri titule s Modrima, dvostrukog naslova Kupa Hrvatske (u međuvremenu se okitio i naslovom prvaka UAE sa AL-Ainom), sjediti u sudskim prostorijama u Sarajevu i čekati odluku bh. suda o svojoj sudbini. 

Podsjećanja radi, agenti SIPA-e u Međugorju su priveli mlađeg brata Zdravka Mamića na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska, a sve su prilike da će Zoranov slučaj biti sličan onom Zdravka Mamića. Mlađi Mamić se jučer pojavio pred Sudom BiH, a nakon saslušanja određene su mu mjere prema kojima ne smije napustiti BiH i oduzeti su mu lični dokumenti BiH. Osim toga morat će se javljati policiji svake sedmice.

Može čekati 15 godina

“Od 150 predmeta od primjene sporazuma, o međusobnom izvršenju kaznenih odluka u sudskom postupku od 1996. ovo je prvi slučaj da Hrvatska osporava ustupanje kaznenog gonjenja. Vidjećemo šta će se u daljem toku postupka desiti. Apsolutno smatramo da Hrvatska postupa suprotno sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih odluka, koji je stupio na snagu 1996”, kazao je Mamićev advokat Zdravko Rajić po izlasku iz zgrade Suda. 

Podsjetimo i na to da je, mada taj dokument još nije prezentovan javnosti, ranije još advokat Rajić uputio Ministarstvu pravde BIH molbu da Mamić kaznu odsluži u BiH.

Potjernicu za Zoranom Mamićem raspisao je, inače, zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u poslovanju, te izvlačenja novca iz Dinama, zbog čega je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Interesantno da Zoran Mamić može čekati dok mu ne zastari slučaj. I onda se može vratiti normalnom životu, mada tu postoji jedan mali problem – to će se desiti tek nakon 15 godina!

O vladavini Mamića u Dinamu moglo bi se pisati danima, a mi ćemo se osvrnuti na proteklih nekoliko godina kada se i počela dizati prašina oko njihovog rada u zagrebačkom klubu koji je na kraju završio neslavno jer su obojica morali napustiti klub i skloniti se u BiH.

U junu 2018. Zoran Mamić je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora (braća Mamić i još nekoliko saradnika optuženi su da su oštetili Dinamo za oko 26 miliona eura), a godinu dana kasnije postao je sportski direktor Dinama, da bi sredinom prošle godine sjeo na klupu Dinama i to drugi put nakon što je tu funkciju obavljao od 2013. do 2016. godine i to kao menadžer.

Šta god da bude sa Zoranom Mamićem u narednom periodu i koliko god još optužnica prema njemu bude upućeno, jedno mu se mora priznati – baš kao i stariji brat Zdravko, Zoran je lik prema čijoj bi se životnoj priči mogao snimiti film i čiji je život sve samo ne dosadan.

Zoran se rodio u Zagrebu, 30. septembra 1971, a djetinjstvo je proveo u zagrebačkim Sesvetama gdje je porodica  kupila kuću nakon što su preselili iz Bjelovara. Pored Zdravka, Zoran ima još jednog starijeg brata po imenu Stojan, a svoj trojici fudbal je bio velika ljubav još od malih nogu.

Inače, Zoranov otac je 1956. iz Tomislavgrada sa suprugom preselio u Bjelovar (gdje su se rodili Zdravko i Stojan) kako bi pronašao bolji posao. Zaposlio se u tvornici iverice Mojce Birta, potom je radio u fabrici Česma, da bi nakon toga otišao u München gdje je otvorio tri ekskluzivna restorana.
Za to vrijeme majka je s dvojicom sinova u Bjelovaru gdje su Mamići gradili kuću.
 
Da je i sam otac osjetio da bi njegovi sinovi nešto mogli napraviti u fudbalu, pokazao je potezom koji je napravio kada su Stojan i Zdravko počeli odlaziti na treninge u Zagreb. Otac je 1970. prodao novu kuću u Bjelovaru te se s porodicom preselio u Sesvete, da bi nakon rođenja Zorana i otac i majka počeli raditi u Njemačkoj, a sinove predvođene najstarijim Zdravkom ostavili su u Zagrebu. 

Iz privatnog života Zorana Mamića odnosno njegovih momačkih dana svakako treba spomenuti vjenčanje sa Vanjom Mamić s kojom je hodao godinu dana. Tada je Zoran imao 21 godinu i igrao je za Dinamo, ali je povrijedio koljeno, međutim imao je veliku podršku u supruzi Vanji koja ga je ubijedila da se vrati fudbalskoj karijeri. 

Dobar potez napravio je 1996. kada je potpisao ugovor s Bochumom, a poslije je igrao još za Bayer, Greuther Furth, vraćao se u Bochum u par navrata, da bi još oblačio dresove Ahlena i Eintracht Triera.

Karijeru je završio u Dinamu 2007. godine. Mamić nije nikad važio za klasnog fudbalera, ali je ipak uspio da ostvari solidnu karijeru, poslije koje je postao trener, i ubrzo vlasnik UEFA profi licence.

Avantura sa Anom

Prvi put na klupu Dinama sjeo je u augustu 2013. kada je radio kao dio stručnog štaba, da bi prvi trener ekipe postao dva mjeseca kasnije i tu se zadržao do 2016. kada preuzima saudijski A-Nasr, a potom sjeda na klupu AL-Aina s kojim je bio prvak UAE-a.
Ponovo se u februaru 2019. vraća u Saudijsku Arabiju gdje preuzima nakratko Al Hilal, da bi u junu 2019. postao sportski direktor Dinama, čiji će, ponovo, menadžer postati u junu 2020..

Sve do bijega u BiH Mamić je obavljao funkciju trenera – menadžera Modrih s kojima je tokom svoje trenerske karijere, kao što smo naveli na početku teksta, četiri puta osvajao naslov prvaka, dva Kupa, nekoliko puta igrao Ligu prvaka, te Evropsku ligu u kojoj je nedavno s Modrima stigao do četvrtfinala gdje ih zaustavio Villareal, s tim da je ekipu iz poznatih razloga napustio nakon osmine finala u kojem su senzacionalno eliminisali Tottenham.

Vratimo se još nakratko privatnom životu Mamića.

Brak s Vanjom Mamić „pukao“ je 2010. godine, a za vrijeme njihove 17-godišnje veze dobili su kćerku Ninu i tri godine mlađeg sina Brunu. 

U junu 2014. Zoran Mamić se oženio drugi put, a ovog puta je to učinio sa osam godina mlađom Anom Šikić s kojom je bio u vezi tri godine. Ipak, ovaj brak nije potrajao, pa su se 2016. rastali.

Posljednja Zoranova partnerica je Senka koju je upoznao u Dubaiju, a par je navodno u vezi od decembra 2019.. Da je riječ o ozbiljnoj vezi bilo je jasno kada je par prošle godine dobio kćerku.

Na njegovu žalost,  ali i cijele njegove porodice, pred Mamićem je turbulentan period i ogromna neizvjesnost kada je njegova sloboda u pitanju, a vrijeme će pokazati šta će biti sa Zoranom Mamićem kada se radi o njegovom kriminalnom dosjeu.


NOVINAR: Mirza Kadić.
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.