24.5.2021. 19:59
0
"Neke svjetske sile koriste BiH za "trgovinu". NATO i EU će Rusima prije popustiti po pitanju Ukrajine nego Bosne i Hercegovine"
Da li postoji temelj za strah da bi BiH jednog dana mogla postati "granica" NATO-a i Rusije u ovom dijelu Evrope, da li ćemo steći nove prijatelje odnosno neprijatelje i koju korist će nam donijeti vojne vježbe, pitali smo bivšeg vojnog predstavnika BiH pri NATO-u, Aliju Kožljaka.
Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, koja se ovih dana održava na više lokacija u našoj zemlji, odvija se punom parom, a svakog dana naša vojska je bogatija za nova iskustva iz vojne oblasti.

U vježbi “Brzi odgovor 21”, podsjećanja radi, učestvuje oko 500 pripadnika OS BiH i oko 700 američkih marinaca, a lokacije su vojni poligoni Manjača i Glamoč, te kasarna i aerodrom Dubrave kod Tuzle.

Ova vojna vježba, koja bi, ako završi uspješno, mogla biti dodatni korak BiH na putu u NATO, dio je velike međunarodne  vježbe “Branilac Evrope 21” (Defender Europe 21) u kojoj učestvuje 28.000 vojnika na teritoriji 12 država, a ulesnici dolaze  iz čak 27 zemalja!

Američki i bh. komandanti izrazili su zadvoljstvo do sad odrađenim vježbama, a Amerikanci su do sad dali pozitivne ocjene kada je sprema bh. vojnika u pitanju.

Ono što sigurno baca sjenu na vojne aktivnosti OS BiH i vojske SAD-a jesu agresivne, osuđujuće i pomalo prijeteće izjave koje pristižu s ruske strane, a koje su doduše bile i očekivane s obzirom na poznati rivalitet SAD-a/NATO-a i Rusije, te njihovo vojno i strateško takmičenje na tlu Evrope.
 
Da li zaista postoji temelj za strah da bi BiH, ako se pridruži NATO savezu, jednog dana mogla postati "granica" NATO-a i Rusije u ovom dijelu Evrope, da li će politički i strateški položaj BiH u budućnosti promijeniti  te da li ćemo steći nove prijatelje odnosno neprijatelje, pitali smo bivšeg vojnog predstavnika BiH pri NATO-u, Aliju Kožljaka. 

- BiH se već davno opredjelila za svoj put odnosno za članstvo u NATO, i taj put je regulisan pravnim zakonskim dokumentima tako i političkim smjernicama, što ne znači da će ugroziti odnose s nekom zemljom, barem to nije namjera naše države.  Kada je u pitanju pozicija BiH ona je prije svega definisana Zakonom o odbrani koji kaže da su sve institucije u BiH dužne da poduzmu kako bi se što prije integrisali u NATO i oko toga nema dileme. Politički segment je vrlo jasan jer postoji niz političkih odluka o kojima je NATO informisan i njihov smisao je intenziviranje tog puta BiH prema NATO. Onog dana kada je predsjedništvo BiH poslalo poruku u NATO svoju odluku da je BiH aspirant za članstvo u NATO, mi smo se politički odredili gdje pripadamo, kaže Kožljak, te se osvrnuo na to kako će aktuelne vojne vježbe utjecati na politički položaj BiH i njen izgled u očima onih koji nisu podržali vojne vježbe. 

- Mislim da ove vježbe neće ugroziti nešto za što smo se odredili prije 10 i više godina. Ono što je sigurno je da će ova aktivnost na političkom planu izazvati reakcije koje su sigurno uglavnom emotivno motivisane, i to od strane onih koji koče put BiH u NATO. Tu mislim na Milorad Dodika prije svih. Uloga Srbije? Mislim da Srbija nije baš toliko protiv integrisanja BiH u NATO, samo je pitanje u tome što bi Srbija diktirala tempo našeg pristupa NATO-u, oni bi željeli da manipulišu time, i mislim da oni to žele da iskoriste kako bi ojačali podršku svoje glasačke mašinerije. Ako gledamo aktivnosti Srbije po tom pitanju, vidjet ćete da je Srbija prilagodila svoje programe kako bi ih napravila kompaktibilnima sa NATO-om. 

Naš sagovornik se slaže s time da bi pozicija BiH mogla da izgleda tako da budemo granica između istočnih i zapadnih sila u ovom dijelu svijeta.

- Iz današnje perspektive  to izgleda tako jer mi primjećujemo interes i jedne i druge strane kad je ovaj prostor u pitanju. Ali, svi pokazatelji govore nam da je ovaj prostor predodređen da pripadne NATO-u i EU. Sigurno da i ovi drugi "igrači", poput Kine primjera radi, neće reći: "evo mi odustajemo jer smo svjesni da će BiH jednog dana postati dio NATO-a i EU". Naravno da neće, oni će što je moguće više praviti prepreku na putu BiH u NATO, i to najviše iz razloga kako bi trgovali, kako bi koristili Bosnu za ispunjenje nekih svojih većih interesa, smatra naš sagovornik, te je dodao:

- Recimo, dovođenje u kontekst Ukrajine i BiH se može na neki način pojasniti tu situaciju. NATO i EU, ako bi pravili neko poređenje, uvijek bi prije popustili i dali neke ustupke Rusiji u tom spornom dijelu Ukrajine, nego što bi popustili kad smo mi u pitanju. 

Kad su konkretno u pitanju vojne vježbe, Kožljak smatra da će korist biti višestruka za OS BiH.

- Kada govorimo o vojnom benefitu, onda smatram da će upravo na tom polju koristi biti ogromna. Jer, BiH je ovu vježbu iskoristila da testira vojne sposobnosti na polju borbene bataljonske grupe koju BiH priprema za NATO. Ako dobijemo pozitivne ocjene, odnosno ta borbena jedinica, mi ćemo biti puno više respektovani od strane međunarodne zajednice, od NATO-a. Mi smo veoma pragmatično pristupili ovoj vježbi koju smo prilagodii toj procjeni operativnih sposobnosti od strane NATO-a. Također, ovdje se testira i to koliko naša vojska sa svojom tehnikom može sarađivati sa ostatkom NATO snaga i biti efikasna. Saznat ćemo da li je taj plan modernizacije adekvatno napravljen, da li ga treba modificirati, i onda ćemo znati u kom smjeru treba ići kad je razvijanje tehnike OS BiH u pitanju, zaključio je Alija Kožljak za Source.ba. 


NOVINAR: Mirza Kadić
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.