28.5.2021. 19:28
0
"Čaušević je pravi primjer izdanka vladajućih oligarhija, gdje god je radio bio je direktor ili rukovodilac. Njegov riječnik poslije presude je nedopustiv"
Svojevremeno jedan od najpoznatijih bh sudija, Ilijas Midžić, a danas priznati advokat, za Source je prokomentarisao presudu Čauševiću i ostalima, te iz svog ugla dao generalno viđenje ovakvog i sličnih slučajeva u BiH.
Sud Bosne i Hercegovine osudio je jučer na devet godina zatvora bivšeg direktora carinske uprave BiH, Kemala Čauševića, zbog korupcije i primanja mita.

Ovaj nekadašnji član SDA, koji je bio direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UNO) uhapšen je davne 2014. skupa s pedesetak saradnika i poznanika s kojima je udruženim snagama krao novac i varao na sve strane. 

Tako je istragom dokazano da je zloupotrijebio svoju poziciju kako bi dvojici veletrgovaca tekstilom omogućio uvoz robe iz inostranstva po povlaštenim tarifama, a da je za svaki kamion koji je nezakonito carinjen, dobio po 1.000 KM. Čaušević je tako u svoj sef uspio da sakupi oko 1,7 miliona KM, a bio je vlasnik i velikog broja nekretnina u Sarajevu, koje će mu biti oduzete. 

Podsjetimo, pored Čauševića, Sud BiH je u istom postupku osudio i trgovca Anesa Sadikovića (podmitio Čauševića u iznosu od oko 1,3 miliona KM), te Sedineta Karića (podmitio Čauševića sa oko 452.000 KM). On je ranje priznao krivnju i osuđen je na godinu dana zatvora.

Iako je proces trajao jako dugo, presude pomenutim finansijskim kriminalcima svakako da daju nadu da u ovoj neuređenoj zemlji u kojoj je  malo toga ispravno i na svom mjestu, o bilo kojoj ljudskoj djelatnosti da je riječ, ipak postoji pravda koja će prije ili kasnije stići one koji se bave malverzacijama, korupcijom i mitom, i svim ostalim nezakonitim radnjama.

Svojevremeno jedan od najpoznatijih bh. sudija, Ilijas Midžić, bivši sudija Općinskog suda, a poslije i Okružnog, u  Bihaću, čovjek koji se od 1990. bavi advokaturom (i koji je ostao upamćen kao sudija koji je 1987. donio posljednju smrtnu presudu u bivšoj Jugoslaviji), za Source je prokomentarisao "slučaj Čaušević i ostali", te iz svog ugla dao generalno viđenje ovakvog i sličnih slučajeva u BiH, ali i osudio ponašanje optuženog.

- Čaušević je pravi primjer izdanka vladajućih oligarhija. On je jučer nabrojao sve institucije u kojima je radio. Ali u sve i jednoj je bio direktor ili rukovodilac. To je posljedica načina vladanja u našoj zemlji. Meni moje tebi tvoje. Tad imaš široko polje djelovanja i mogućnost raznih vrsta manipulacija. Istina, nije korektno komentirati presudu koja nije pravomoćna, ali ja zbog toga govorim generalno. Prvostepeni postupak je  trajao predugo, a pretpostavljam da sud za to ima razlog. To mogu biti razna vještačenja, razdvajanje postupka, nedostupnost svjedoka Itd. Važno je da je stigla presuda, smatra Midžić.

Poruke Čauševića nakon presude su, po mišljenju našeg sagovornika, nedopustive.

- Nakon presude se obrušiti na sudije na način kako je to jučer gospodin Čaušević učinio je nedopustivo i zagađuje medijski prostor. Sigurno je da među sudijama ima manje stručnih, ali ih sve strpati u isti koš je za mene strašno i pogubno. Ovo je istovremeno pritisak na budući  drugostepeni sastav sudskog vijeća. Trebaju se sad sudije bojati uzeti predmet u rad. To ne može i neće proći, ističe Midžić, te za kraj dodaje:

- Obzirom da ne znam činjenično stanje ne mogu ni komentirati visinu kazne, ali sam siguran da bi brzi efikasniji krivični postupak i pooštrena kaznena politika bili bolji znak da se ne isplati činiti krivična djela od ovog zadnjeg primjera i ovako dugog krivičnog postupka, zaključio je Midžić. 


NOVINAR: Mirza Kadić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.