24.11.2015. 16:16
0
Pet znakova da je vaš telefon zaražen virusom
Android operativni sistem je vrlo podložan napadima virusa. Problem je što mnogi korisnici nisu ni svjesni da je njihov telefon zaražen sve dok nije prekasno.

Ovih pet znakova otkrivaju da je telefon zaražen nekim virusom:

1. Kratak životni vijek baterije: Svako ko često koristi mobilni telefon otprilike zna koliko mu traje baterija. Ali, ako je vaš uređaj zaražen virusom vijek trajanja baterije drastično će se skratiti pogotovo ako ste pokupili ‘adware’ koji protiv vaše volje povlači reklame s interneta što jako troši bateriju.

2. Propušteni pozivi: Mobilni virusi mogu uticati na dolazne i odlazne pozive. Veći broj propuštenih poziva ili smetnje tokom poziva mogu ukazivati na to da je telefon zaražen. Da biste provjerili o čemu se radi nazovite svog operatera i provjerite da li su propušteni pozivi lažni.

3. Veliki računi: Virusi često bez kontrole šalju SMS poruke s vašeg uređaja i to na posebne telefonske brojeve koji se dodatno naplaćuju. Katkad će s vašeg mobilnog biti poslata samo jedna poruka mjesečno kako ništa ne biste posumnjali, a nekad će u vrlo kratkom roku s vašeg uređaja biti poslat velik broj poruka.

Ako vam se to dogodi možete očekivati veliki račun, a to je siguran znak da vam je uređaj zaražen.

4. Povećanje prometa podataka: Slično kao i s telefonskim računima. Postoje virusi koji će tajno konzumiraju promet podataka, a to je siguran znak da neko ima kontrolu nad vašim uređajem.

5. Usporen rad uređaja: U zavisnosti od hardverskih specifikacija uređaja, virusi mogu prouzrokovati velike probleme s performansama. Svako ko je imao neki virus na PC-u zna kako oni mogu usporiti rad sistema. Virusi mogu koristiti toliko snage procesora da vam neće preostati nište drugo nego da nekoliko puta dnevno resetujete uređaj.

(Merima Druškić)

 
Mobiteli
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.