8.2.2018. 22:30
0
Pametni telefoni uskoro dobijaju “neprobojno” staklo
Proizvođači pametnih telefona za zaštitu ekrana svojih uređaja najčešće koriste hemijski ojačano “Gorilla Glass” staklo, a to bi uskoro moglo da se promijeni.

Jedna američka firma planira da 2019. godine na tržište izbaci dijamantsko staklo za mobilne uređaje.

Kompanija Akhan Semiconductor radi na razvoju tehnologije izrade dijamantskih stakala za mobilne telefone, koja bi mogla zauvijek da stave tačku na razbijanje ekrana mobilnih uređaja.

Dijamanti su odlični poluprovodnici, koji dobro razvode toplotu i imaju veliku čvrstinu.

Na razvoju dijamantnih stakala komapnija radi više od godinu dana. Iako je prvi prototip već trebalo da bude predstavljen, rokovi su poereni za 2019. godinu, pošto testiranja u saradnji sa nekim proizvođačima mobilnih telefona uveliko traju.

Osnovna ideja nove tehnologije je da se dijamantski sloj nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično zaštitno staklo.

Zahvaljujući dobrim provodničkim svojstima, dijamantski sloj stakla bi omgućio nesmetano korišćenje ekrana na dodir. Ono što još trenutno predstavlja problem je postizanje minimalne refleksivnosti nanesenog dijamantskog sloja.

Čim ovi problemi budu prevaziđeni, uređaji sa “nesalomivim” ekranima bi mogli da se nađu na tržištu.

Osnivač kompanije Akhan Semiconductor Adam Cahn, međutim, ističe da je proces proizvodnje dijamantskih ekrana prilično skup, pa će tako “neprobojno” dijamantsko staklo, najvjerovanije, naći na telefonima iz premijum segmenta, piše CDM.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.