13.2.2018. 14:17
0
Da li pametni telefoni izazivaju prerano starenje kože?
Možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne provjeravati Instagram prije spavanja.

Naši pametni telefoni ne izazivaju samo zavisnost i utiču na naše psihičko zdravlje, već i, ako je vjerovati istraživanju sprovedenom u Njemačkoj, na naš izgled, piše Zimo.

Istraživači s Charité-Universitätsmedizin u Berlinu, otkrili su da plavo svjetlo u sebi sadrži i komponentu ultraljubičastog svjetla koje može uzrokovati prerano starenje, hiperpigmentaciju i rak kože.

Naime, pretjerana izloženost plavom svjetlu ubrzava proces oksidacije, što dovodi do upala i oštećenja ćelija kože. Krajnji rezultat je jača vidljivost bora, nejednak ton kože, ali i nejednaka pigmentacija, prenosi N1. 

Znači li to onda da, želimo li da zadržimo mladoliki izgled treba da prestanemo da koristimo pametne telefone, laptopove i ostale uređaje?

Pa, zapravo i ne. Njemačko istraživanje rađeno je na malom broju ispitanika i nije donijelo konkretne zaključke oko toga izaziva li plavo svjetlo s pametnih uređaja starenje kože ili rak.

No, pokazalo je da plavo svjetlo može uticati na kožu, te da bi ipak trebalo da vodimo računa koliko se njemu izlažemo, prenosi N1. 

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.