23.11.2018. 12:30
0
Novi Mitsubishi Pajero na čekanju
Japanski proizvođač još nije siguran da li će i kada ponuditi nasljednika aktuelnog modela.

Mitsubishi je posljednjih godina “osvježio” svoj najveći SUV, Pajero, ali je aktuelna 4. generacija ostala manje-više nepromijenjana od 2006. kada se pojavila na tržištu.

U međuvremenu, Mitsubishi je postao dio grupacije Renault-Nissan, što je uslovilo da kompanija više ne odlučuje samostalno o tome da li će i kada će predstaviti novi model.

Jedan od čelnika Mitsubishija, Trevor Man, u razgovoru za Autocar dotakao se i teme novog Pajera.

On je naveo da odluka o nasljedniku aktuelnog modela još nije donijeta iako je u japanskom proizvođaču prisutna velika želja i strast da krenu u projektovanje nove generacije ovog SUV-a.

Man kaže i da će važnu ulogu u donošenju odluke o novom modelu imati stroži standardi koji ograničavanu emisiju štetnih gasova i koji sužavaju manevarski prostor proizvođačima automobila.

“Novi Pajero je nešto što bi naši inženjeri jedva dočekali da počnu da projektuju, ali prije toga moramo da utvrdimo da li jedan takav model ima budućnost u svjetlu novih emisionih standarda”, kaže Man.

Ulaskom Mitsubishija pod kapu Renault-Nissan alijanse, stvorila se mogućnost da automobili tog japanskog proizvođača mogu da koriste zajedničke mehaničke platforme sa sličnim modelima druge dvije kompanije. To znači da bi neki budući Pajero mogao da bude znatno drugačiji od aktuelnog.

Nissan, čiji je najbliži srodni model Pajeru SUV Patrol, vjerovatno će uskoro vršiti smjenu generacija tog automobila s obzirom da je aktuelna verzija predstavljena 2010. godine.

Zato se spekuliše da će, u cilju smanjenja troškova, eventuelni novi Pajero i budući Patrol možda dijeliti istu mehaničku platformu, ukoliko Mitsubishi dobije zeleno za proizvodnju 5. generacije.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.