26.11.2018. 8:25
0
Pametni telefoni traže pametnu brigu
Na osnovu iskustava brojnih korisnika telefona nove generacije, čini se da je prosječno vrijeme korišćenja android uređaja oko dvije godine. Stručnjaci objašnjavaju da bi mogao da potraje i duže ukoliko naučimo kako da mu olakšamo funkcionisanje.

Stručnjaci navode da se korisnici uglavnom žale na usporen rad telefona nakon dužeg korišćenja ili instaliranja novih aplikacija. Oni ističu da je prosječno vrijeme korišćenja android telefona dvije do četiri godine, ali i da životni vijek našeg “personalnog digitalnog asistenta“ umnogome zavisi i od nas.

“Ukoliko korisnik redovno ažurira uređaj (operativni sistem i aplikacije) period korišćenja je oko dvije-tri godine, a ukoliko se ne koristi pun potencijal telefona, odnosno sve dostupne aplikacije, vrijeme korišćenja može biti oko tri-četiri godine. Telefoni često budu izloženi i padovima, što dugoročno može dovesti do otkazivanja uređaja”, ističu stručnjaci za nove tehnologije.

Prema njihovim riječima, usporen rad telefona najčešće se dešava kod androida niže klase, jer oni nemaju performanse da podrže sve naprednije aplikacije.

“Ukoliko koristimo veliki broj aplikacija, često radimo uklanjanje i instaliranje novih, često fotografišemo itd. onda bi trebalo redovno raditi uklanjanje nepotrebnih sadržaja, ažurirati određene aplikacije koje koristimo, ne instalirati nepotrebne aplikacije, brisati ,,cache“ često korišćenih aplikacija i održavati uređaj na taj način. Ukoliko primijetimo da uređaj i bez obzira na ovo uspori, onda je potrebno skladištiti podatke i eventualno odraditi resetovanje uređaja na fabrička podešavanja. Na taj način uklanjamo sve nepotrebno i nastojimo koristiti uređaj sa većom obazrivošću”, savjetuju stručnjaci.

Oni savjetuju korisnike da saznaju više o održavanju uređaja koje koriste, ako žele da im potraje što duže.

“Treba izbjegavati i zaštititi se od instaliranja nesigurnih aplikacija i posjećivanja nebezbjednih sajtova. Većina novih uređaja sadrži “Phone Manager“ (Huawei) ili “Device Maintenance” (Samsung) koji je potrebno pokrenuti s vremena na vrijeme da bi se optimizovao način rada uređaja i da sama aplikacija izbriše nepotrebne sadržaje i olakša rad”.

Komentarišući činjenicu da jedan broj korisnika kupuje polovne telefone nove generacije, stručnjaci upozoravaju da je garancija ipak jedina sigurnost za ispravnsot uređaja, prenosi CDM.

“Jedina prednost kupovine polovnog uređaja je cijena, dok su sve ostale prednosti na strani novog uređaja. Prije svega, garancija na korišćenje, jer jedino tako možemo biti sigurni da telefon nema skrivenih mana, posljedica padova i slično, koje nisu odmah vidljive, ali utiču na rad uređaja.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.