7.11.2020. 14:27
0
Stručnjaci o Huaweiju: Ako bude posljedica najviše će ih biti u Evropi
Korisnici Huawei mobitela u Hrvatskoj ne moraju brinuti zbog prekida saradnje te kineske kompanije i američkog Googlea, jer će na svojim mobitelima imati sve kao i do sada, ali je pitanje što će biti s novim kupcima, komentirao je za Hinu poznavatelj svjetskog mobilnog tržišta Dragan Petric.

Petric je izvršni urednik IT magazina BUG i hrvatski predstavnik u europskom udruženju EISA (European Imaging and Sound Association), koje okuplja 50-ak stručnih magazina iz 20 evropskih zemalja, u kojoj je i menadžer ekspertne grupe za mobilne uređaje te član žirija koji biraju i dodjeljuju svjetske nagrade za najbolje proizvode iz kategorije mobilnih uređaja i potrošačke tehnike.

Situacija koja je nastala zbog zategnutih američko-kineskih odnosa

Napominjući kako Huawei s mobitelima u Hrvatskoj stoji slično kao i na globalnoj razini - prodaja ide sve bolje i ima tendenciju postati svjetski broj 1, što u nekim zemljama svijeta već i jest - Petric smatra da je sada moguće očekivati nekoliko scenarija raspleta američkog odnosa prema Huaweiju.

"Ova situacija je zapravo 'zapetljala' tržište mobilnih telefona u svijetu na neočekivan način, no vjerujemo da korisnici neće puno 'patiti', kao i da to neće 'dotući' jaki Huawei, iako je moguće da utječe na izuzetno snažan trend rasta tog kineskog tehnološkog giganta na globalnoj razini", kaže Petric.

Ocjenjuje da je do takve situacije došlo zbog politike i američko-kineskih zategnutih trgovinskih odnosa, no možda i više zbog globalnog početka prelaska na 5G tehnologiju mobilnih mreža, što će tražiti najveća infrastrukturna ulaganja u historiji IT industrije, a upravo se Huawei globalno 'nameće' najboljim omjerom cijene i kvalitete za 5G.

"Moguće je da se Amerikancima ne sviđa ni što se Huawei na globalnom tržištu mobitela nametnuo kvalitetnim uređajima, te se očekivalo da će krajem 2019. uz stagnaciju Samsunga i Applea preuzeti lidersku poziciju na tržištu mobitela po broju prodanih uređaja u svijetu", iznosi Petric, dodajući da je i na hrvatskom tržištu Huawei s mobitelima dobro pozicioniran i zapravo sve traženiji, pogotovo s novim serijama uređaja.

Podsjeća pritom da se i sami Kinezi već godinama ponašaju slično kao sada Amerikanci, zabranjujući u svojoj zemlji Googleve i niz drugih američkih servisa, od Facebooka do Ubera, ne dozvoljavajući im pristup tržištu.

"Ipak, ako će biti neugodnih situacija za korisnike, to će biti najviše za one u Europi, jer Kinezi ionako ne koriste Googleove aplikacije koje se neće moći koristiti na mobitelima Huaweija, a Amerikanci ionako ne mogu kupiti Huawei mobitele kroz uobičajene kanale", ističe Petric.

Smatra i će zbog eventualnih prosvjeda potrošača iz Europe i developera Google morati ublažiti svoje 'ideje' prema Huaweiju, pogotovo što već u prvom 'naletu' nije Huaweiju ukinuo sve servise i još odobrava 'update-ove' i pristup svim servisima.

"Sve je još nejasno"

Dražen Tomić, vlasnik portala ICT Business, također dobar poznavatelj kretanja na globalnom ICT tržištu, za Hinu pak kaže kako misli da većini korisnika Huawei mobitela nije neki veliki problem ako od Google ne dobiju upadate operativnog sustava jer i bez toga uređaj može biti za kvalitetno korištenje.

"Sve je još nejasno, vidjet će se kako će se to dalje razvijati i kako će Huawei na to odgovoriti, a postoji mogućnost i da razvije svoj operativni sustav", kaže Tomić.

Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati saradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.

Huawei će tako izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih.

Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije.

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošle sedmice američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineski telekomunikacijski gigant.

Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može sarađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti.

Google je objavio da se uskladio s tom uredbom i da "razmatra implikacije te odluke, prenosi Hina.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.