3.3.2021. 12:47
0
Zenička Alba razvila mobilnu aplikaciju za pravilno postupanje sa otpadom
Komunalna kompanija „ALBA“ Zenica, u sklopu projekta „Učestvuj u pravilnom postupanju sa otpadom – recikliraj!“, razvila je mobilnu aplikaciju te novu internetsku stranicu za lakši pristup svojim uslugama, ali i s ciljem podizanja javne svijesti o značaju pravilnog postupanja sa otpadom - istakao je na današnjoj, završnoj konferenciji tog projekta menadžer za kvalitet i projekte kompanije "ALBA" dr. Džafer Dautbegović.

- U skladu s današnjim kretanjima, napravili smo digitalne alate za komunikaciju s korisnicima usluga. Nova internetska stranica omogućava jednostavan pristup svim našim sadržajima i uslugama, a naši će korisnici moći dobiti i uvid u stanje svog računa- napomenuo je Dautbegović.

Preko mobilne aplikacije, a u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa, omogućava se pristup računu te dobijanje svih informacija edukativnog i informativnog sadržaja, ali i koje im vrste usluga ta kompanija može pružiti.

- Prema našim saznanjima i razmjenom iskustava sa nekim firmama koje već koriste ovakve aplikacije, broj korisnika u početku nije tako veliki, ali mi se nadamo da će on stalno rasti. Pogotovo što je upućeno mlađim naraštajima, koji odrastaju s ovim načinom komunikacije, putem interneta. Mislim da će biti interesantno, jer je novina - kaže Dautbegović te podvlači da su postali i prvo javno zeničko preduzeće koje će preko mobilne aplikacije komunicirati sa svojim korisnicima.

Projekt su, napominje, realizirali uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, dok su im partneri bile zeničke privatne i javne osnovne škole (Prva osnovna škola Montessori i OŠ Mak Dizdar), te vrtići (Bambi i Sindibad), u kojima su održali dvije radionice.

- Učenicima, odnosno polaznicima vrtića pokazali smo šta znači postupanje sa otpadom te koje vrste otpada nastaju u domaćinstvu; o čemu trebamo voditi računa da bismo zaštitili svoje zdravlje ili kako bismo smanjili mogući, negativni utjecaj na okoliš. Odnosno, koliko je važno da onaj dio otpada koji se može vratiti u „kružni tok materije“, koji možemo posmatrati kao sekundarnu sirovinu, odvojeno sakupljamo i ponašamo se na adekvatan način - objašnjava Dautbegović.

Za mališane su, napominje, izradili i bojanku, u kojoj su prikazali proces odvajanja otpada i zaštite životne sredine. Podsjeća da su kroz drugi projekt- Sistem postupanja sa posebnim kategorijama otpada, otvorili reciklažnai dvorišta u Tešnju, Žepču, Zenici, Busovači i Travniku, gdje, unazad dvije i po godine, korisnici usluga imaju mogućnost da odlože posebne kategorije otpada- ambalažu, gume, baterije, akumulatore, lijekove, elektro-informatički otpad, kao i mašinska te jestiva ulja.  

Eksterni konsultant na projektu, Sanid Muhić, koji je izradio digitalne platforme komunikacije u sklopu projekta, napominje da će u narednih šest do 12 mjeseci testirati nove digitalne platforme, kako bi povećali efekte korištenja „digitalnih kanala, a samim time uticali i na svijest građana“.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.