9.3.2023. 8:20
0
FBI: TikTok je alat u rukama kineske države
Kineska vlada mogla bi koristiti TikTok za kontrolu podataka o milionima američkih korisnika, rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray na saslušanju u američkom Senatu, javlja Reuters.

Wray je na saslušanju u obavještajnom odboru Senata o svjetskim prijetnjama po sigurnost SAD-a rekao da bi kineska vlada također mogla koristiti TikTok za kontrolu softvera na milionima uređaja i pokretanja narativa za podjelu Amerikanaca oko Tajvana ili drugih pitanja.

„Da, i posebno bih naglasio ovo posljednje, da nismo sigurni da bismo vidjeli mnoge od vanjskih znakova da se to dešavalo da se dešava“, rekao je Wray o zabrinutosti da bi Kina mogla hraniti dezinformacije korisnika.

„Ovo je alat koji je u konačnici pod kontrolom kineske vlade“, rekao je Wray. Bijela kuća je podržala zakon koji je u utorak predstavilo desetak senatora kako bi administraciji predsjednika Joea Bidena dala nova ovlaštenja da zabrani TikTok i druge tehnologije bazirane u inostranstvu ako predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Potvrda je pojačala napore brojnih zakonodavaca da zabrane popularnu aplikaciju, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance i koju koristi više od 100 miliona Amerikanaca.

Drugi najviši američki obavještajni dužnosnici, uključujući direktoricu Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, direktora CIA-e Williama Burnsa i direktora Agencije za nacionalnu sigurnost Paula Nakasonea, složili su se na saslušanju da TikTok predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a.


(Patria/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.