3.8.2023. 14:09
0
Uz pomoć Android telefona otkrijte da li vas neko prati
FOTO: ilustracija
Telefoni koje pokreću Android 6 ili noviji operativni sistem dobivaju ažuriranje koje će omogućiti da prepoznate da li vas neko prati. Ukoliko je to slučaj, dobit ćete upozorenje o nepoznatom uređaju za praćenje.

Google je ovu funkciju najavio na svom I/O događaju održanom u maju, kao odgovor na sve veći broj slučajeva digitalnog uhođenja pomoću namjenskih uređaja kao što je Apple AirTag. Zapravo, Google i Apple su blisko sarađivali na ovom projektu.

Ažurirani telefoni će sada automatski moći da prepoznaju da li se sa vama kreće nepoznati bluetooth uređaj za praćenje, ali ne i njegov vlasnik, a kada se to desi, dobit ćete notifikaciju, ali i mogućnost da saznate više. Ovo uključuje mapu na kojoj će biti prikazana ruta po kojoj vas je takav uređaj pratio, a u nekim slučajevima i serijski broj uređaja, kao i informacije o njegovom vlasniku.

Naravno, ovo neće biti previše korisno ukoliko ne možete da locirate nepoznati uređaj za praćenje, te će vam na raspolaganju biti opcija za aktiviranje njegovog zvučnog signala, kao i uputstvo za deaktivaciju.

Uvijek možete i ručno skenirati svoju okolinu kako bi pronašli nepoznate uređaje za praćenje.

Kada stigne nadogradnja, potrebno je uraditi sljedeće:

1. Otvorite Settings

2. Pronađite Safety & Emergency opciju

3. Izaberite Unknown Tracker Alerts

4. Pritisnite Scan now

Google kaže da je za ručno skeniranje potrebno samo 10 sekundi kako bi pronašao nepoznati uređaj, a ukoliko telefon išta pronađe, na raspolaganju su iste opcije kao i kod automatskog skeniranja.

Nažalost, nova funkcija trenutno ima mogućnost detektovanja samo AirTag uređaja, ali vremenom će se lista proširivati.

(Erna H.) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.