5.1.2017. 10:09
1
Zabranjen uzgoj činčila za krzno u Hrvatskoj
U Hrvatskoj je od 1. januara konačno stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesena 2006. godine! Napaćene činčile i većinski dio javnosti čekali su predugih 10 godina prijelaznog razdoblja kako bi se okončala jedna od najokrutnijih praksi prema životinjama – mučni uzgoj i smrt radi deranja krzna.

Stupanje zabrane na snagu rezultat je dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja.

Otkako je zabrana uzgoja krznaša 2006. godine postala dijelom Zakona o zaštiti životinja većina uzgajivača činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju za krzno, prestala je s proizvodnjom. No manji dio uzgajivača proračunato je nastavio proizvodnju, s ciljem rušenja zakonske zabrane. Tokom prošloga ljeta uslijedilo je, isključivo zbog pritiska uzgajivača činčila, donošenje prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja kojim se je namjeravalo pogodovati preostalim uzgajivačima. No građani su se oštro usprotivili ukidanju zabrane!, prenosi portal croenergo.eu.

Unatoč tome, prošli mjesec otvorena je nova javna rasprava kojom se predložilo, po hitnom postupku, produljivanje prijelaznog razdoblja na još godinu dana. Javnost je to i ovaj put s gnušanjem odbila, kao što je to učinila i prije 10 godina, braneći odredbu koja je ponos cijele Hrvatske.

Oko zabrane uzgoja životinja za krzno usuglasili su se građani, veterinari, političari, europarlamentarci, javne osobe, organizacije civilnoga društva i institucije. Etička osviještenost građana prevladala je sitne profiterske interese i smjestila Hrvatsku na kartu civiliziranih država koje uvažavaju stav javnosti te usvajaju visoke etičke i ekološke standarde u postupanju prema životinjama.

Prijatelji životinja zahvalili su svima koji su pomogli u ostvarenju te velike pobjede za životinje, ali i za ljude.

(Fena)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.