3.3.2017. 17:02
0
Nosite čvrsto zategnut rep? Poslije ovoga ćete zaboraviti na tu frizuru
Ako ste ikad osjećali bol u kosi dok ste imali čvrsto zategnut rep ili punđu, znate koliko to može biti iritantno. No ta bol se može pojaviti i nakon otpuštanja frizure. Taj osjećaj zategnute kose i peckanja zapravo se javlja usljed pritiska na živce.

"Folikuli su jedni od prvih receptora osjećaja. Vaša kosa je dio živčanog sastava. Zato, kad je zategnete u čvrst rep vršite pritisak na završetke živaca na korenu folikula" ispričala je dr. Anđela Lemb, direktor Dermatološkog fakulteta "West Mount Sinai", piše Kurir.

Džesika Vu, dermatolog iz Los Anđelesa pojasnila je da se kosa s vremenom navikne na određenu poziciju u kojoj kosa stoji.

"Živčani završetci se nakon nekog vremena naviknu biti u određenoj poziciji i ne odgovara im promjena te pozicije, tako da kad skinete punđu ili rep, živčani završetci se ponovo stimuliraju i skalp postaje osetljiviji".

"No ako to radite često, posljedice postoje i nisu lijepe", dodaje dr. Lemb.

"Često zatezanje kose može uzrokovati alopeciju, gubitak kose, koja se pojavljuje kod 70% muškaraca i 30% žena. Konstantno nošenje podignutih frizura povećava rizik od opadanja kose zbog napetosti i stresa kojeg folikuli podnose prilikom promjene pozicije kose, a i neko vrijeme nakon."

(Merima Druškić)

RepFrizura
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.