3.2.2023. 16:14
0
Umro je poznati dizajner Paco Rabanne
Španski dizajner Paco Rabanne preminuo je u 88 godini.

Umro je u Portsallu u Francuskoj, a vijest je objavila španska grupa Puig, koja u vlasništvu ima modnu i parfumersku kuću Paco Rabanne.

“Ko bi drugi mogao navesti moderne Parižanke da kupuju haljine od plastike i metala? Ko bi osim Paca Rabannea mogao zamisliti miris pod nazivom Calandre, što je riječ iz automobilske industrije, i pretvoriti ga u ikonu moderne ženstvenosti?” rekao je José Manuel Albesa, predsjednik Puigovog odjela za modu i ljepotu.

“Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio od ostalih. Postoji samo jedan Rabanne”, nastavio je. “S njegovom smrću ponovno se sjećamo njegovog ogromnog utjecaja na savremenu modu, ali i duha koji i dalje živi u kući koja nosi njegovo ime”, zaključio je.

Od legendarnog dizajnera opraštaju se brojna imena iz modne industrije.

Nakon penzionisanja, 1999. godine, povukao se iz centra pozornosti i rijetko ga se viđalo u javnosti.

Rabanne je rođen u februaru 1934. u baskijskom gradu Pasaia.

Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su frankističke trupe tokom Španskog građanskog rata.

Rabanne je započeo svoju karijeru stvaranjem nakita za poznate modne kuće Givenchy, Dior i Balenciagu.

Zatim je 1966. godine osnovao vlastitu modnu kuću koja je stekla svjetsku slavu.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.