23.9.2018. 8:22
6
Sarajevo se sjeća koncerta U2: Prvi značajniji kulturni događaj nakon užasa u sarajevskoj kotlini
Sarajevo je tada bio grad koji je dolazio sebi. Još se navikavao na svakodnevnicu, još su zvuci i situacije podsjećali na užas koji se dešavao ne tako davno u sarajevskoj kotlini. Danas se mnogi sjećaju tog 23. septembra 1997. godine.

Tada U2 izbacuje album Pop. Iako je album u većem dijelu svijeta dobro prihvaćen, prodaja nije bila zadovoljavajuća, dostigavši tek jedno platinasto izdanje. Album je donio pjesme "Do You Feel Loved", "If God Will Send His Angels", "Last Night on Earth", te "Staring at the Sun".

Nakon albuma slijedi spektakularna Popmart turenja. Vrhunac turneje je bio koncert u Sarajevu, a najupečatljivija stvar koncerta punog emocija je bila pjesma Miss Sarajevo, gdje je Pavarottijev glas reprodukovan sa starog gramofona.

Bono u jednom trenutku na koncertu gubi glas, te nakon što je pubilka to primjetila uslijedio je navjerovatan aplauz u znak podrške. Larry Mullen je poslije izjavio da je taj koncert, vrijedio svih 20 godina njegovih nastupa, te da bi odradio još 20 za takav koncert. Bono je izjavio da mu se nikada takvo što nije desilo, te da bi vjerovatno u sličnim situacijama i sa vidno oštećenim glasom bio izviždan, a ne nagrađen fanatičnim aplauzom.

(NAP/Alen Avdić)

U2Koncert
6
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.