23.5.2022. 18:33
0
Počinju 'Dani umjetnosti UNSA': Raznolik trodnevni program sarajevskih umjetničkih akademija
Univerzitet u Sarajevu najavio je drugo izdanje festivala 'Dani umjetnosti UNSA' osmišljeno kao zajednički univerzitetski projekt nastavnika i studenata tri umjetničke akademije.

U okviru programa, koji će trajati od 26. do 28. maja, bit će prezentiran umjetnički i naučni rad Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije scenskih umjetnosti te prezentirane brojne perspektive i pristupi različitim umjetničkim disciplinama.

Osim nastojanja da se posjetiteljima ponudi raznolik sadržaj i umjetničke produkcije zavidnih dometa, cilj Festivala je i da svi događaji budu što pristupačniji publici. Shodno tome, sva dešavanja će biti realizirana u prilagođenom vremenskom okviru i skoncentrirana na lokacijama u centru grada kao što su Zemaljski muzej, Kampus UNSA, Muzička akademije UNSA, Kino Meeting Point, Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić i Dom Oružanih snaga BiH. Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

- Kao festivalska uvertira, 26. maja u 14 sati u Kampusu UNSA, bit će priređena klesarska radionica 'Bosanski stil' Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti, predvođena skulptorom Adisom Elias Fejzićem.

Istog dana, u 16 sati u Zemaljskom muzeju, bit će prezentirana izložba 'Mostovi moga grada', radovi učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti. Time će biti formalno otvoreni “Dani umjetnosti UNSA”.

Prvi festivalski dan zaokružit će promocija knjige 'Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini', autorice Amre Bosnić - profesorice na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji UNSA. Taj događaj bit će održan u 18 sati, u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Drugi festivalski dan bit će u znaku naučnog promišljanja o muzici, a centralni događaj predstavlja 14. Regionalna tribina studenata muzikologije i etnomuzikologije, na kojoj će biti prezentirana istraživanja studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Tribina će biti realizirana 27. maja na Muzičkoj akademiji UNSA, s početkom u 10 sati.

Nakon studentskog skupa, uslijedit će koncert 'Etnoakademika'. Taj akademski ansambl, čije je programsko opredjeljenje usmjereno ka njegovanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, nastupit će u 14 sati.  

Program 'Dana umjetnosti UNSA' zaokružit će tri izuzetna događaja, koji će biti upriličeni 28. maja. Muzička akademija će ugostiti Damira Imamovića, interpretatora i istraživača sevdaha sa međunarodnom karijerom. On će prezentirati svoj višegodišnji istraživačko-obrazovni projekt 'SevdahLab'. Njegovo predavanje će početi u 14 sati.

Za 16 sati u Kinu Meeting Point bit će upriličena projekcija filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti.

Ovogodišnje izdanje “Dana umjetnosti UNSA” bit će svečano zatvoreno koncertom studenata i nastavnika Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije, s početkom u 19 sati.

- Prepoznavši oplemenjujući karakter djelovanja mladih i perspektivnih umjetnika, Univerzitet u Sarajevu festivalom umjetničkih akademija nastoji ohrabriti i afirmirati njihov rad. Osim toga, 'Dani umjetnosti UNSA' predstavljaju svojevrsnu promociju upisa na umjetničke akademije, ali i na ostale fakultete sarajevskog Univerziteta - saopćio je UNSA.  



(Fena / Aldina R.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.