1.12.2023. 18:25
0
Štulić napao bivšu ljubav, ona mu odgovorila: "Odvojio se od ljudi, ali i jezika, njegov nivo pismenosti je otužan"
Branimir Johnny Štulić, frontmen legendarnog benda "Azra", nedavno se oglasio povodom objavljene knjige "Kronika sretnih trenutaka - Odlomci iz ludih osamdesetih" Snježane Banović, zagrebačke teatrologinje i rediteljice, a sada mu je ona u novom intervjuu odgovorila na prozivke.

Naime, njemu je zasmetalo to što ga je spomenula u svojoj knjizi i, između ostalog, tvrdi kako nije tačno da joj je posvetio bilo koju pjesmu.

- Njene tekstove muzičar je nazvao "lavinom izmišljenih sranja".

- Ja nisam pisala duboko o toj vezi, nego sam jednostavno iznijela nekoliko za mene neizbježnih situacija, uglavnom duhovitih - kazala je Banović u razgovoru sa novinarom Ladislavom Tomičićem, koji je je zatim konstatirao da je ipak dobila ogorčeno, dugo pismo.

- Nisam sve pročitala. To se ne da čitati, po meni. Ja to ne mogu čitati. Ne mogu jer mi je tužno kako jedan čovjek, koji je napisao neke od najljepših stihova uopće u historiji jugoslovenske poezije, ne samo rock muzike, može tako nisko pasti s pismenošću. Mene je to rastužilo. Malo se odvojio od jezika, ne samo od ljudi - dodala je Banović.

Tomičić ju je zatim pitao - tvrdi li da je Johnny nepismen.

- Ne, nisam rekla da je nepismen, ali njegov nivo pismenosti je vrlo otužan - kazala je Banović.

Johnny i Snježana bili su zajedno kada je ona imala 18, a on 28 godina. Njeni roditelji nisu bili oduševljeni time što se zabavlja s momkom koji je puno stariji od nje, ali ona se nije obazirala na njihovu kritiku.

Branimir je 1983. odlučio otići u Holandiju. Snježana je trebala ići s njim, imala je i avionsku kartu. Navodno ju je Branimirova majka molila da ga ne pušta samog "zato što će propasti".

Međutim, Snježana se u posljednjem trenutku predomislila.

Ona je u nekoliko navrata spomenula da joj je posvetio obradu "Usne vrele višnje", ali Štulić tvrdi kako ništa od toga nije istina.

- I jednom za svagda, ja nikad nisam nikakvu pjesmu njoj napisao, a kamoli posvetio. Pjesme sam sebi i za svoje potrebe radio, a da nije ona slučajno u kadar upala, zasigurno bi koja druga, jerbo ima ih po pjesmama, i muških i ženskih, potonjih. Doduše, nešto više zato što su u ono vrijeme svi pjevali o ženama (hvali more, drž se obale), uglavnom zbog čemerne neje-ice pa se trebalo sa takvima u koštac uhvatiti i prizemnije dejstvovati. Međutim, ja sam često pod žensku osobu uvodio sebe i obratno, budući da se to u pjesmama može, jer kao što Tin Ujević iznađe, proza je je-anje, a poezija dr-anje. Utoliko se ne smatram pjesnikom, čoče - napisao je Štulić, a mediji prenijeli početkom prošlog mjeseca, prenosi Faktor.

(Aldin B.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.