15.12.2015. 13:03
0
Japanska svemirska letjelica Hayabusa-2 uspješno skrenula ka asteroidu Ryugu
Japanska agencija za istraživanje svemira JAXA je saopćila da misija svemirske letjelice Hayabusa-2 protiče po planu i da je letjelica uspješno ostvarila još jedan zahtjevan manevar i ušla u pravu putanju ka asteroidu Ryugu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su sve funkcije letjelice nakon godinu dana provedenih u svemiru i dalje u najboljem redu i da bi slijetanje na ciljani asteroid trebalo biti ostvareno u planiranom periodu u junu ili julu 2018. godine.

Početkom decembra prošle godine Hayabusa-2 lansirana je u svemir kako bi „donijela“ uzorke materijala sa površine asteroida Ryugu koji se u orbiti nalazi između Zemlje i Marsa.

Planirano je da letjelica na površini asteroida tokom 18 mjeseci misije iskopa krater i pokupi uzorke materijala. Ponovno polijetanje sa asteroida će biti krajem 2019. godine, a godinu kasnije se očekuje i njeno slijetanje na Zemlju.

Naučnici smatraju da bi na površini asteroid moglo bi organiskih materija, a odgovor na to bi trebala donijeti 600 kilograma teška letjelica Hayabusa-2.

Japan je prije pet godina uspješno završio prvu misiju Hayabusa, a letjelica je donijela uzorke sa jednog manjeg asteroida.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.