15.2.2017. 9:26
1
Indija u jednoj misiji lansirala 104 satelita, postavila novi rekord
Indijska svemirska agencija saopštila je da je uspješno u orbitu lansirala raketu sa čak 104, čime je oborila rekord Rusije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) je saopštila da je raketa sa nanosatelitima, mase od 10 kilograma, lansirana iz južne svemirske stanice u Sriharikoti.

Indija je ovim poduhvatom postavila novi svjetski rekord kao zemlja koja je lansirala najveći broj satelita odjednom te pretekla Rusiju, koja je u junu 2014. lansirala 39 satelita u samo jednoj misiji.

Gotovo svi nanosateliti potiču iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapski Emirata, Izraela, Holandije i Kazahstana, saopštila je ISRO. 

"Svih 104 satelita su uspješno postavljeni u orbitu", kazao je predsjednik agencije, Kiran Kumar. 

Premijer Indije Narendra Modi objavio je na Twitteru da je  "izvanredan podvig ISRO još jedan ponosan trenutak naše svemirske naučne zajednice i nacije". 

Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udio na lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom svemirskom programu.

Ta zemlja je u 2013. godine uspješno lansirala raketu bez posade u orbitu Marsa, a prethodno su samo SAD, nekadašnji Sovjetski Savez i Evropska svemirska agencija uspjeli u tome. 

(Anadolu Agency)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.