4.10.2017. 13:21
0
Dubochet, Frank i Henderson dobili Nobelovu nagradu za hemiju
Trojica naučnika iz SAD-a, Velike Britanije i Švicarske u srijedu su dobili Nobelovu nagradu za hemiju za doprinos razvoju elektronske mikroskopije.

Nagradu vrijednu devet miliona kruna (1,1 milion dolara) podijelili su  Jacques Dubochet s Univerziteta Lausanne, Joachim Frank  s njujorškog Columbia univerzitetta i Richard Henderson iz laboratorije MRC za molekularnu biologiju u Cambridgeu u Britaniji.

Švedska kraljevska akademija nauka saopćila je u srijedu da njihova metoda, nazvana krioelektronska mikroskopija, omogućuje naučnicima da "zamrznu pokrete molekula i vizualiziraju procese koji nikada ranije nisu viđeni". 

Metoda je, navodi se u obrazloženju nagrade, "od odlučujućeg značaja za razumijevanje hemijskog života i za razvoj lijekova", prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.