14.3.2018. 12:30
3
Hawking tokom rata u BiH: Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena
Najpoznatiji fizičar današnjice Stephen Hawking umro je jutros u svom domu u Engleskoj.

Pored toga što je bio veliki naučnik, Hawking je bio i veliki humanista i borac za ljudska prava u svijetu, što je pokazao i tokom ratnog perioda u BiH.

Na njegovu ratnu ulogu i podizanje glasa protiv opsade Sarajeva podsjetio je poznati bh. reditelj Haris Pašović na svom Facebook profilu.

- Napad na Sarajevo uporedio je sa minhenskim sastankom 1938., nakon koga je uslijedio Drugi svjetski rat. U poruci Festivalu MES, napisao je: "Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran.

Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Ovo je skoro isto tako loše kao i München. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva. Steven Hawking, 4.6.1993. – napisao je Pašović.

Hawking, rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kosmologije odbranio je na Univerzitetu Cambridge.


(Patria/Admir Oručević)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.