21.8.2020. 22:10
0
Jedan od najvećih mjesečevih meteorita izložen u Beču
Mjesečev meteorit nazvan "Galb Inal" najnoviji je dodatak zbirke meteorita Prirodnjačkog muzeja (Naturhistorisches Museum - NHM) u Beču. Sa težinom od gotovo dva kilograma i veličinom od 13 x 10,5 x 9,5 centimetara spada u najveće mjesečevo kamenje na svijetu koje je izloženo za javnost.

Izloženi meteorit pao je na Zemlju 2011. godine, a pronašli su ga nomadi u Mauritaniji. On predstavlja polovinu duplo većeg meteorita koji je prilikom udara drugog meteorita pukao na dva dijela. Drugi dio je isječen na komade koji se uglavnom nalaze u privatnim zbirkama, a jedan manji dio korišten je i u naučne svrhe.

Naučnici s bečkog Prirodoslovnog muzeja su nakon provedenih istraživanja u saradnji sa kolegama iz Bratislave objavili rad koji sadrži saznanja o navedenom meteoritu. Procjenjuje se da je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu bio težak između sedam i 23 kilograma, no da je pri letu kroz atmosferu izgubio dio svoje mase. Prilikom udara ona se smanjila na oko četiri kilograma.

Prvi mjesečev meteorit pronađen je 1982. godine i upoređen je sa mjesečevim uzorcima koje su donijeli američki astronauti, članovi Apolo misija. U zbirci Prirodnjačkog muzeja nalazi se 11 različitih mjesečevih meteorita, a poznato je oko 400 takvih meteorita širom svijeta, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.