4.2.2021. 21:29
0
Tim WHO otkriva: Porijeklo korone moramo da tražimo u pećinama
Tim WZO posjetio je bolnice, istraživačke centre i pijacu u Wuhanu gde je virus prvi put detektovan.

Član tima Svjetske zdravstvene organizacije koji u kineskom gradu Wuhanu ispituje porijeklo koronavirusa, smatra da je genetski materijal virusa potrebno potražiti u pećinama sa šišmišima.

Peter Daszak, zoolog i stručnjak za životinjske bolesti, rekao je da je tim u Wuhanu dobio nove informacije o tome kako je virus, koji je prvi put identifikovan u ovom gradu krajem 2019. godine, prerastao u pandemiju. On nije objasnio svoju izjavu ali je naglasio da nema dokaza da je virus potekao iz laboratorije.

Porijeklo koronavirusa postalo je političko pitanje, naročito poslije optužbi SAD da Kina nije dovoljno transparentno reagovala na izbijanje epidemije. Peking od tada forsira priču da virus nije krenuo iz Kine.

Daszak je učestvovao i u ispitivanju porekla SARS-a i pronašao je njegove korene u slepim miševima koji žive u pećini u provinciji Junan. 

Kako prenosi Nova.rs, trenutno se ne zna da li kineske vlasti uzimaju uzorke iz pećina sa šišmišima ali su virusi slični covidu prethodno otkriveni u Junanu.

Tim WZO posjetio je bolnice, istraživačke centre i pijacu u Wuhanu gde je virus prvi put detektovan, ali su njihovi kontakti i kretanja ograničeni.

- Naravno, nemoguće je da saznamo šta nam ne govore, ali ono što ja vidim u Kini, što ova grupa vidi u Kini je da kada zatražimo nešto, to nam je i dozvoljeno, rekao je on.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.