7.2.2021. 11:20
0
Obrazovni sistem i nauka su osnovni instrumenti društvenog razvoja
Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić tvrdi da su obrazovni sistem i znanost osnovni instrumenti društvenog razvoja u svim razvijenim zemljama svijeta.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 koja je danas održana u online formatu o temi "Znanost i obrazovanje u 21. stoljeću - BiH i zakoni".

Govoreći o obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i regionu, Lavić smatra da u tom segmentu dominira 'nered' te da nekompetentni i nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sistemima.

Lavić je istakao nužnost stvaranja zakonskog okvira obrazovnog sistema na nivou BiH te je poručio da cijelo društvo mora steći svijest o značaju obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Kao polaznu tačku reforme obrazovanja, Lavić je izdvojio precizno definiranje pojma znanosti te da tu definiciju mogu dati samo znanstvenici.

- U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su znanost i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i znanost. Protiv toga se moramo boriti - poručio je Lavić.

Psiholog Bojan Šošić izrazio je potrebu za očuvanjem autonomije univerziteta u BiH.

- To su sistemi koji sami sebe dovede u red, jer prvoklasan profesor će učiniti sve da iza sebe ostavi prvoklasne nasljednike - poručio je Šošić.

U takvim sistemima, naglasio je, nije potrebno vanjsko uplitanje pod različitim izgovorima.

- Reguliranje sistema visokog obrazovanja kroz uticaj vanjskih sistema, nerijetko na 'mala vrata' uvode poluge kontrole. Autonomija je najveća vrijednost koja mora biti očuvana - naglasio je.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić izrazio je potrebu hitnog formiranja ministarstva za nauku na nivou države, a predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović upozorava da jedan od najvažnijih instrumenata urušavanja države predstavlja urušavanje obrazovnog sistema.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.