30.4.2021. 13:26
0
Pfizer/Biontech podnio zahtjev EMA-i za odobrenje vakcine za djecu
Pfizer i BioNTech podnijeli su zahtjev regulatorima za lijekove Evropske unije da prošire odobrenje vakcine protiv koronavirusa kompanija tako da obuhvati i djecu od 12 do 15 godina, što bi mladim i manje rizičnim populacijama u Evropi moglo ponuditi pristup vakcini po prvi put.

U saopćenju od petka, navodi se da se njihov podnesak Evropskoj agenciji za lijekove temelji na naprednoj studiji na više od 2.000 adolescenata koja je pokazala da je vakcina sigurna i djelotvorna. Djeca će se nastaviti nadgledati radi dugoročne zaštite i sigurnosti još dvije godine.

Kompanija je ranije zatražila odobrenje za hitnu upotrebu američkoj Upravi za hranu i lijekove za djecu od 12 do 15 godina, podsjeća AP.

Vakcina protiv COVID-19 koju su proizveli Pfizer i BioNTech prva je kojoj je EMA odobrila u decembru, kada je dobila dozvolu za sve osobe starije od 16 godina u 27-članoj EU.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.