5.6.2021. 16:12
0
Dječaci dobili strašne nuspojave nakon Pfizerove vakcine: Oglasili se i stručnjaci
Zdravstveni radnici pokušavaju utvrditi može li miokarditis biti rijetka nuspojava kod tinejdžera i mladih odraslih osoba nakon druge doze vakcine protiv Covida-19.

Članak o sedam američkih tinejdžera u nekoliko država, objavljen u petak u časopisu Pediatrics, jedan je od najnovijih izvještaja o tome da tinejdžeri, i to uglavnom mladići, dobijaju miokarditis nakon druge vakcinacije protiv Covida-19, iako veza s vakcinom nije dokazana, prenosi RTL.

Dječaci u studiji, u dobi od 14 do 19 godina, primili su Pfizerove doze u aprilu ili maju i u roku od nekoliko dana razvili su bolove u prsima. EKG mladića pokazali su vrstu upale srčanog mišića koja se naziva miokarditis, prenosi Daily Mail.

Nijedan nije bio kritično bolestan i svi su bili dovoljno zdravi da ih nakon dva do šest dana u bolnici pošalju kući. Prema dr. Preeti Jaggi, specijalistu za zarazne bolesti sa Univerziteta Emory, koautoru izvještaja, svi se osjećaju dobro. Samo jedan od njih sedmero imao je prethodno zarazu koronavirusom, a liječnici su utvrdili da niti jedan od njih nije imao teže simptome ni teža upalna stanja povezana s koronavirusom.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva zaključilo je 1. juna da se od jednog do 3.000 do jednog od 6.000 muškaraca u dobi od 16 do 24 godine koji su primili vakcinu razvilo ovo rijetko stanje. Izraelski zdravstveni službenici prvi su put to označili u aprilu kada su prijavili više od 60 slučajeva. Službenici Europske agencije za lijekove rekli su 28. maja da su zaprimili 107 izvještaja o miokarditisu nakon primanja Pfizerove vakcine.

Odnosno, u 175 000 primljenih doza Pfizerom, jedan mladić oboli od ove bolesti – miokarditisa.

CDC nije utvrdio postoji li zaista veza s injekcijama i nastavlja tražiti da se svi stariji od 12 godina vakcinišu protiv COVID-19, koji je daleko rizičniji od vakcine. 

Vakcina Pfizer dostupno je mladima od 12 godina. Dodali su kako su većinom muške mlade osobe imale ovakvu nuspojavu.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.