12.5.2022. 21:41
0
Snimljena crna rupa u centru naše galaksije
Fotografija koju je objavila Event Horizon Telescope Collaboration prikazuje crnu rupu u centru naše galaksije Mliječni put, prenosi BHRT.

Crna rupa Mliječnog puta se zove Strijelac A* i nalazi se blizu granice sazviježđa Strijelca i Škorpije. Četiri miliona puta je masivnija od našeg Sunca.  Fotografiju je napravilo osam sinhronizovanih radio-teleskopa širom svijeta.

Crne rupe su oblasti u svemiru u kojima je gravitacija toliko jaka da čak ni svjetlost ne može da pobjegne njenom nemilosrdnom privlačenju.

Postoji nekoliko vrsta crnih rupa. Jedna nastaje kada “umre” masivna stara zvijezda. Smatra se da su crne rupe druge vrste pritajene u centrima galaksija. Takva tamna tijela ogromne mase obrazovana su od materijala koji po količini odgovara milionima zvijezda. Postoje i male crne rupe, veličine glave čiode, koje nastaju sabijanjem relativno velike mase u nevjerovatno malu zapreminu.


(Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.