8.6.2023. 21:11
0
Naučnici otkrili dvije gigantske strukture duboko u Zemlji: Mogu biti ostaci drevne planete
Ležeći ispod Afrike i Pacifika u najnižem dijelu Zemljinog omotača, okružujući Zemljino jezgro, nalaze se dvije gigantske mrlje koje zauzimaju oko tri do devet posto zapremine Zemlje.

Naravno, ne postoje direktni načini da se vidi Zemljino jezgro.. Najdublja rupa koju smo ikada iskopali – slatko nazvana „ulaz u pakao“ – dostigla je 12.263 metra, što je još daleko od proboja kroz Zemljinu koru do slojeva ispod. Međutim, možemo prilično efikasno gledati ispod površine koristeći potrese u tehnici poznatoj kao seizmička tomografija.

Kada dođe do zemljotresa, talasi energije se šalju u svim smjerovima. Mjerenjem podrhtavanja s nekoliko lokacija na površini, naučnici mogu napraviti mapu unutrašnjosti Zemlje. Budući da su stijene i tekućine unutar Zemlje različite gustine, valovi se kreću kroz njih različitim brzinama, omogućavajući geolozima da shvate kroz koju vrstu materijala valovi prolaze, piše iflscience.com.

Kada je ova tehnika bila nova, pronađene su dvije velike i čudne strukture, poznate kao velike provincije niske brzine smicanja (LLSVP). U ovim područjima, općenito nazvanim "blobs", valovi putuju sporije nego kroz okolni donji plašt. Pod Afrikom se smatra da je područje poznato kao "Tuzo" visine oko 800 kilometara ili oko 90 Mont Everesta.

Pa, šta su oni? Nažalost, još uvijek nismo sasvim sigurni, iako imamo nekoliko dobrih ideja. S obzirom na to da su objekti gušći od okolnog omotača, pretpostavlja se da su napravljeni od drugačijeg materijala, iako ne možemo tačno reći kolika je to – niti tačna gustina – samo na osnovu podataka seizmičke tomografije.

Vodeća hipoteza je da su LLSVP gomile okeanske kore koje su potisnute i akumulirane milijardama godina. Još jedna malo zabavnija teorija je da su komadi komadi drevne planete.

Theia je hipotetička planeta veličine Marsa koja je udarila u Zemlju prije oko 4,5 milijardi godina, odbacivši dovoljno kamenja da formira Mjesec. Pretpostavlja se da su mrlje u stvari komadi same Teje: gušći plašt sa protoplanete koji se pomešao sa Zemljinim tokom sudara. Godine 2021. tim je modelirao simulacije scenarija, otkrivši da bi Theijin plašt mogao preživjeti ako bi bio samo 1,5 do 3,5 posto gušći.

Iako ne znamo sa sigurnošću šta su mrlje i nikada ih nećemo direktno videti, tehnike za istraživanje ispod naših nogu neprestano se poboljšavaju. Nadamo se da je samo pitanje vremena kada ćemo ih moći pozvati na ono što jesu, a ne na misteriozne velike mrlje koje vrebaju duboko pod našim nogama.


(Admir O.)

 
Naucnici
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.