21.2.2024. 8:13
0
Naučnici uzgojili testise u laboratoriji
FOTO: CHELI LEV/BAR-ILAN UNIVERSITY/
Naučnici su uspješno kreirali male umjetne testise u laboratoriji, s ciljem rješavanja problema muške neplodnosti i poboljšanja našeg razumijevanja razvoja i funkcije testisa.

Otprilike 1 od 12 muškaraca reproduktivne dobi  susreće se s problemima plodnosti, ali uzroci muške neplodnosti i dalje su slabo shvaćeni, piše Newsweek.

Nitzan Gonen, viši predavač na Goodman Fakultetu prirodnih nauka i Institutu za nanotehnologiju i napredne materijale na Univerzitetu Bar-Ilan u Izraelu, izrazio je optimizam u pogledu potencijala vještačkih testisa za unapređenje istraživanja razvoja i funkcije testisa. To bi zauzvrat moglo dovesti do terapijskih primjena kod poremećaja seksualnog razvoja i neplodnosti.

U nedavnoj studiji objavljenoj u International Journal of Biological Sciences, Gonenov tim je uspješno generirao sićušne umjetne organoide nalik na cjevaste strukture koje se nalaze u prirodnim testisima. Organoidi su umjetno uzgojene ćelijske mase koje oponašaju prirodne organe, nudeći vrijedan uvid u razvoj organa i bolesti.

Da bi stvorili ove organolike strukture, istraživači su prikupili i uzgajali nezrele ćelije testisa od novorođenih miševa, omogućavajući im da rastu u laboratoriji devet sedmica. Iako ostaje neizvjesno mogu li ovi umjetni testisi proizvoditi spermu, primijećeni su rani znakovi proizvodnje spermatozoida, a strukture su ličile na tubularne formacije u prirodnim testisima gdje se sperma obično stvara.

Ovaj nivo zrelosti u organoidima je jedinstven, jer većina organoida stvorenih do sada samo liči na embrionalne organske faze. Gonenov tim je uspeo da stvori specifične uslove okoline koji olakšavaju sazrevanje organoida i razvoj prozirnih spermatozoida.

Iako je studija uključivala miševe, Gonen predviđa buduća istraživanja koja proizvode slične organoide koristeći ljudske uzorke. Potencijalne primjene se protežu na rješavanje muške neplodnosti koja je rezultat liječenja raka kod dječaka prije puberteta, gdje 1 od 3 dječaka može postati neplodan zbog kemoterapije i zračenja. Trenutno ne postoje dostupni tretmani za vraćanje plodnosti u ovim slučajevima. Uspjeh studije na miševima povećava mogućnost razvoja organoida testisa kod dječaka prije puberteta u budućnosti.

Naučnici
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.