26.6.2015. 8:51
0
„Kada je Ćelo ubijen, htio sam da umrem!“
Osamnaestog januara 2004. godine, na Stupskoj petlji u Sarajevu u eksploziji bombe postavljene ispod sjedišta BMW-a, kojim je upravljao, poginuo je Taib Torlaković. Torlaković je cijelu noć prije ulaska u automobil proveo u restoranu „Royal“ na Vogošćanskoj petlji.
Javnost je ubistvo Taiba Torlakovića okarakterisala kao obračun sarajevskog podzemlja. Indikativno ili ne, Torlaković je automobil u kojem je stradao kupio mjesec dana ranije od Muhameda Alija Gašija, aktera jednog od narednih ubistava.  

Nepunih mjesec dana kasnije, 16. februara, Sarajevo je bilo poprište još jednog ubistva i opet u vozilu BMW. Tridesetdevetogodišnji Zihad Hasanović ubijen je hicima iz pištolja u Ulici Džemala Bijedića. Prema nezvaničnim saznanjima, na Hasanovića je pucano iz drugog automobila, a ubistvo je posljedica presijecanja lanca trgovine heroinom, koji je iz Istanbula trebao biti dopremljen u Sarajevo. Ako je motiv poznat, izvršitelj ubistva još uvijek nije.

Teško je utvrditi i tačan motiv narednog ubistva, iako se radi o ubistvu koje je doslovno Sarajevo podiglo na noge.

Dvadeset i sedmog juna 2007. godine je ubijen Ramiz Delalić Ćelo, ratni komandant i jedan od istaknutih pripadnika sarajevskog podzemlja. I kada je njegovo ubistvo u pitanju, postoji mnogo teorija i motiva koji bi mogli dovesti do tog čina.

Na ranije pomenutom suđenju Naseru Kelmendiju je jedna od tačaka optužnice ubistvo Ramiza Delalića, a sve je počelo prije 12 godina, kada je u Istanbulu, gdje se Delalić skrivao od bh. pravosudnih institucija, došlo do sukoba sa također pomenutim Muhamedom Alijem Gašijem.

U pripremi samog ubistva, prema riječima Šejle Turković, bivše novinarke koja je svjedočila sukobu i navodnom planiranju ubistva, učestvovalo je više osoba.

Delalić je ubijen u podnožju stubišta zgrade na broju 1a u Odobašinoj ulici, a ta je vijest šokirala Sarajevo, BiH, pa i cijeli region. Kao izvršitelji ubistva su označeni Strahinja Rašeta i Milan Mitić. 22-godišnji Strahinja Rašeta je već iza sebe imao nekoliko uspješnih egzekucija, a o njima nije imao priliku svjedočiti jer je naredne godine stradao pri postavljanju eksplozivne naprave pod automobil koji pripada upravo njegovom navodnom saučesniku, Milanu Mitiću.

Fahrija Karkin, advokat i prijatelj ubijenog Delalića, smatra da Sarajevo i danas osjeća posljedice ubistva Ramiza Delalića Ćele, te samoubistva Ismeta Bajramovića Ćele.

Kao posljedicu aktuelne sigurnosne situacije  u Sarajevu možemo navesti i posljednje neriješeno ubistvo. Adnan Salčin, sin ratnog heroja Ramiza Salčina, ubijen je 2. marta u blizini SOS Dječijeg sela u Sarajevu. Vrijeme prolazi, a ovo, kao i sva prethodno navedena ubistva, padaju u zaborav i sve su manje šanse da će neko od njih konačno biti razriješeno.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelji: Alen Alilović, Ermin Ljumić
Montažer: Ermin Ljumić
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.