16.7.2015. 13:54
0
„Sjedio sam u autu, a mladić mi je dobacio: 'Dabogda se ponovila Srebrenica!'“
Trojica napadača koji su u utorak presreli Nermina Nerka Hanifića u blizini Kotor Varoši, a zatim ga onesvijestili, pretukli i na stomaku urezali „četiri S“, još uvijek nisu identifikovani i uhvaćeni.
Podsjećamo, u utorak u ranim jutarnjim satima u mjestu Usjek, u blizini Kotor Varoši, Hanifića su, dok je vozio automobil, davanjem svjetlosnih signala zaustavili maskirani napadači, prijeteći vatrenim pružjem. Naredili su mu da izađe iz automobila, a zatim su mu zadali udarac od kojeg je izgubio svijest. Nešto kasnije se probudio krvav i sa ranama nanesenim oštrim predmetom.

Iako je najprije pomislio kako se radi o pljački, činjenica da mu nije otuđen novac ukazuje da se ne radi o tome, a urezano „četiri S“ na stomaku ukazuje da napad ima drugačiju pozadinu.

Hapšenje Nasera Orića u Švicarskoj, neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, te obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića su podigli međunacionalne tenzije u BiH. Posebno to na svojoj koži osjećaju bošnjački povratnici u Republiku Srpsku, što potvrđuje i napad na Nermina Hanifića, ali njihov položaj, sudeći prema tvrdnjama Edina Ikanovića iz Građanske koalicije „Prvi mart“, nije bio bitno drugačiji ni prije posljednjih događaja.

Ovo nije prvi slučaj koji se desio na prostoru entiteta Republike Srpske gdje su institucije tog entiteta, koje bi se trebale baviti ovim problemom, zakazale. Povratnici širom entiteta su imali ovakve slučajeve. Sjetimo se Nezira Dardagana u Zvorniku koji je na Bajram 2013. godine brutalno pretučen, sa teškim tjelesnim povredama, i isto tako počinioci nisu adekvatno kažnjeni. U jednu ruku možemo reći da oni koji ovo rade imaju vjetar u leđa samih institucija Republike Srpske“, tvrdi Ikanović.

Naš sagovornik smatra da ovakvi slučajevi negativno utiču na povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku, a tome doprinose i izjave zvaničnika tog entiteta, poput predsjednika Milorada Dodika. Da su oni koji su se već odlučili na povratak zaista zabrinuti, potvrdio nam je i Kemal Gunić, predsjednik Udruženja građana povratnika u Banja Luku.

Sve se pogoršalo zadnjih petnaestak dana. Ima tenzija i mi kao udruženje apelujemo svojim građanima da ne dolaze u kontakte tamo gdje nema priličan broj Bošnjaka. Jučer je izglasana odluka o raspisivanja referenduma i to dodatno povećava tenzije. Bošnjaci koji dolaze iz dijaspore već se pakuju i odlaze u zemlje iz kojih su došli, a imali su namjeru ostati još neko vrijeme“, tvrdi Gunić.

Gunić ističe kako je i sam bio akter neugodne situacije u kojoj, na svu sreću, nije došlo do fizičkog napada.

Jučer dok sam sjedio u autu na parkingu, a pošto je taj sigurno znao da sam ja Bošnjak, on pjeva i na kraju mi je rekao: 'Dabogda se ponovila Srebrenica!'. On je mlad čovjek, nije star. Da je star, ne bi me čudilo, ali je on mlad čovjek. Kada čujem takve stvari, onda me duša zaboli, vjerujte mi“, ispričao je Gunić u razgovoru za Source.ba portal.

Gunić dodaje kako su jedinu zvaničnu podršku imali od Vijeća naroda Republike Srpske, a da je položaj povratnika u Republiku Srpsku generalno jako težak.

Strašno je velika razlika između nas i ostalih. Za nas povratnike Bošnjake je nemoguće dobiti radno mjesto, oni koji se liječe preko Zavoda za zapošljavanje svakih mjesec dana moraju ići da ovjere knjižice, a lista problema je zaista duga“, dodaje Gunić.

Osim nekoliko šturih saopćenja sa osudama napada, zvaničnici iz Sarajeva uglavnom šute na ovu temu. Upravo su se zbog toga oglasili iz Građanske koalicije „Prvi mart“, te su pozvali zvaničnike iz Sarajeva da energičnije reaguju na ovu situaciju i izvrše pritisak da se napadači na Hanifića privedu. Međutim, ta reakcija je izostala.

Možda je šteta što se ovo desilo u vrijeme kada se desio i incident u Potočarima, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, pa onda svi jedva čekaju izgleda da se izvinjavaju pojedinačno njemu, a zaboravljajući običnog čovjeka, povratnika, koji živi sa svim ovim problemima“, smatra Edin Ikanović.

Izostankom konkretne reakcije na ovaj i slične napade se doprinosi procesu etničkog čišćenja nesrba sa teritorija Republike Srpske i onemogućava povratak, što je jedan od osnovnih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, na koji se i čelnici manjeg bh. entiteta nerijetko pozivaju u aktivnostima „čuvanja interesa“ nacionalnog korpusa kojeg predstavljaju.

(Nedim Pobrić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.