24.11.2015. 8:30
4
Kupiti stan ili graditi kuću? Pokušat ćemo vam riješiti tu dilemu
Rješavanje stambenog pitanja sa sobom nosi mnogo dilema i nedoumica. S obzirom da se radi o kapitalnoj investiciji koja će u mnogim segmentima odrediti vaš život, potrebno je uložiti mnogo truda i vremena (uz pretpostavku da je finansijska konstrukcija već riješena) kako bi odabrali najbolju soluciju za sebe i svoju porodicu.

Jedna od dilema jeste kupovina stana ili gradnja kuće. Svaka mogućnost sa sobom nosi mnogo prednosti i mana. Ukoliko se odlučite za kupovinu stana, budite spremni na plaćanje visoke cijene kvadrata stambenog prostora, kakve su danas na tržištu u našem glavnom gradu. Najniža cijena kvadrata u novogradnji je 1.600 m2, a nerijetko na atraktivnijim lokacijama prelazi 3.500 KM po m2. Privatnost i mir će vam biti ograničeni i uslovljeni navikama vlasnika drugih stanova u zgradi. Nedjeljno popodne namijenjeno za odmor bi, primjera radi, moglo izgubiti prvobitnu namjenu zbog živahnog mališana iz stana iznad vašeg, a i vaši užici, poput slušanja nešto glasnije muzike, su također ograničeni. S druge strane, potrošit ćete mnogo manje vremena i uložit ćete mnogo manje truda u odnosu na vrijeme i trud koji su potrebni za drugu mogućnost, tj. gradnju kuće.

Ta mogućnost zahtijeva čvrste nerve i mnogo strpljenja i mudrosti, od same kupovine adekvatnog zemljišta, preko pribavljanja potrebne građevinske i urbanističke saglasnosti, pa do same izgradnje kuće. Ukoliko gradnju kuće prepustite angažovanim radnicima, nepisano zlatno pravilo kaže da novac nikada ne isplaćujete unaprijed te da definišete rokove potrebne za završetak radova. U suprotnom, ti radnici će nerijetko imati „tehničkih problema“ sa telefonskim aparatima, pa će komunikacija koja vodi do početka i realizacije radova biti u mnogome otežana. Ipak, svi problemi sa privatnošću i komšijama, koje bi mogli imati u stanu, su u ovom slučaju isključeni. Pored toga, uživanje u zelenilu vlastitog dvorišta je argument koji mnogima presudi pri donošenju odluke u dilemi poput ove.

Kupovina stana

Kako bi što bolje uporedili ove dvije mogućnosti s finansijskog aspekta, putem internet oglasnika i agencija za prodaju nekretnina ćemo istražiti mogućnosti vezane za naš glavni grad. Tačnije, odabrali smo prigradsko naselje Otes.

Tu nailazimo na mogućnost kupovine trosobnog stana, površine 83 m2, po cijeni od 120.000 KM. Zgrada u kojoj se stan nalazi je u relativnoj blizini centra Ilidže, u mirnijem dijelu sa mnogo zelenila. Sam stan se sastoji od dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, dvije spavaće sobe, ostave, hodnika, balkona i WC-a. 

Izgradnja kuće

U istom naselju, nedaleko od ove zgrade, pronalazimo zemljište ponuđeno na prodaju po cijeni od 55.000 KM. Radi se o zemljištu površine 329 m2. Bitna stavka je da ponuđeno zemljište već posjeduje potrebne građevinske i urbanističke dozvole za izgradnju objekta od 130 m2 te potrebne komunalne priključke. U protivnom bi vas cijeli proces dobijanja dozvola i regulisanja priključaka (vodovod, kanalizacija, plin, električna energija) za objekat do 150 m2 koštao do 15.000 KM. Napominjemo da se u svim navedenim primjerima radi o okvirnim cijenama, koje variraju u zavisnosti od mnogo faktora poput lokacije, površine, položaja zemljišta itd. Plac od 100 do 150 m2 na kojem postoji mogućnost gradnje, a koji se nalazi bliže centralnoj gradskoj jezgri, košta više od 100.000 KM! Cijena izgradnje objekta ovisi o debljini ploče, dubini temelja, vrsti cigle, kvalitetu crijepa, prozora, vrata, limarije itd.

Priključak vode i kanalizacije košta oko 600 KM plus troškovi radova na priključivanju. Najjeftiniji priključak električne energije iznosi 1100 KM, a plina 1500 KM.

Za gradnju kuće je potrebno kupiti 83 vrste materijala. Ako  posjedujete znanje i iskustvo u gradnji kuća, a uz to imate sposobne prijatelje ili članove familije, taj iznos je mnogo niži u odnosu na angažovanje firmi specijaliziranih za gradnju kuća. Prizori nedovršenih kuća sa ogromnim gabaritima i bez fasada širom BiH su pokazatelj neusklađenosti „apetita“ i mogućnosti onih koji se odlučuju da sami uz vlastito znanje i vlastiti tempo izgrade kuću. Mi ćemo ipak u obzir uzeti ovu drugu mogućnost, zbog lakšeg poređenja sa opcijom kupovine stana. 

Kontaktirali smo neke od tih firmi, ali nismo mogli dobiti tačnu cijenu izgradnje objekta od 130 m2. Ono što smo uspjeli saznati jeste da izgradnja kuće od kvalitetnih materijala, ali ne i luksuznih, košta oko 800 KM po m2. To znači da bi cijena vaše kuće po sistemu ključ u ruke iznosila 104.000 KM. Može taj iznos biti i 600 KM po m2, ali biti veći od 1.000 KM, sve u zavisnosti od lokacije i materijala koji su korišteni u izgradnji.

Dakle, kupovina zemljišta sa svim potrebnim dozvolama i priključcima sa izgradnjom objekta površine 130 m2 će vas koštati 159.000 KM. Za taj iznos dobijate stambeni objekat za 47 m2 veći u odnosu na ponuđeni stan te gotovo 200 m2 dvorišta. Cijena je, istini za volju, viša za gotovo 40.000 KM. Ako ćete po istom sistemu graditi kuću identične površine kao i ponuđeni stan, ona će vas koštati 66.500 KM, ali i dodatni trud i trošak zbog pribavljanja novih dozvola. Uz cijenu zemljišta, dobijete istu stambenu površinu i gotovo 250 m2 dvorišta. Važno je napomenuti da se radi o istom naselju, a objekti se nalaze u neposrednoj blizini.

Montažne kuće

Treća mogućnost, koja je u posljednje vrijeme itekako popularna, jeste kupovina montažnih kuća. Odgovor na naš upit je stigao iz kompanije Promo, a cijena njihovih klasičnih montažnih kuća iznosi 650 KM po m2. U cijenu su uključeni radnici, njihov smještaj, oprema, skela, transport te glavni projekt.

Ono što vi trebate pripremiti jeste zemljište, priključke i temelje po nacrtu objekta. Postoji i tzv. „pasivna kuća“, koja izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora znatno umanjuje vaše životne troškove. Cijena „pasivne kuće“ iznosi 1519 KM po m2. Jedna od velikih prednosti kupovine montažne kuće jeste brzina izgradnje. Kuća od 100 m2 može biti gotova za najviše 60 dana.

Dakle, izgradnja kuće je jeftinija mogućnost, životni ambijent koji ćete stvoriti je ugodniji, ali je proces dugotrajniji i štetniji po vaš nervni sistem. Ukoliko namjeravate donijeti dugoročno rješenje koje će doprinijeti kvalitetu vašeg života, mi ipak preporučujemo da se naoružate strpljenjem i izgradidte dom po vlastitim željama i potrebama.

(Nedim Pobrić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.