27.1.2016. 16:16
0
„Gatački klan“ na udaru SBB-a, Radončić važniji od ekonoomije
U srijedu je u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak čelnika SDA i SBB-a povodom hapšenja Fahrudina Radončića. Podsjećamo, lider SBB-a je uhapšen u ponedjeljak pod optužbom da je ometao rad pravosuđa te zbog navodnog spornog imenovanja ambasadorice BiH u Sloveniji.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je nakon sastanka predstavnicima medija poručio kako su „ove okolnosti dovele u pitanje sve“.

To je donja linija ispod koje ne možemo da budemo ravnodušni. Sve je otvoreno u vezi s koalicijom. Najmanje očekujemo da se Radončić brani sa slobode. Ovako više ići neće, ali tu smo da vidimo šta dalje. Ovo je učinio neko kome odgovara cijela ova situacija. Imamo dojam da ovdje nije u pitanju nezavisnost pravosuđa već nečija igra, što će vrijeme pokazati“, izjavio je Đonlagić, pa smo ga naknadno kontaktirali kako bi nam detaljnije pojasnio svoju izjavu.

SBB ovo shvata kao atak na SBB, na demokratiju. Ovo su neprimjereni postupci koji neće dovesti do dobre situacije i dobrih rješenja u perspektivi BiH, ali Bošnjaka posebno“, izjavio je Đonlagić za naš portal.

Naravno, zanimalo nas je ko stoji iza tih „neprimjerenih postupaka“ i „ataka na SBB“.

Ne znam! To drugi, oni na koje se to odnosi, neka kažu“, kratak je bio potpredsjednik SBB-a.

Iako nije želio potvrditi indicije da su u cijeli slučaj umiješani kadrovi SDA, tačnije Asim Sarajlić i Aljoša Čampara, taj stav otvorenije potvrđuje Dnevni avaz, list u vlasništvu uhapšenog Radončića.

Kako drugačije nego montažom nazvati činjenicu da iz KPZ-a Zenica lideru SBB-a hapšenjem najprije prijeti mafijaš Zijad Turković, koji izdržava 40-godišnju kaznu, da to isto ponavlja šef Kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić, koji danima po Sarajevu govori o Radončićevom hapšenju“, napisao je urednik tog lista nakon hapšenja poslodavca, nešto prije nego što je Avaz objavio kako „gatački klan namjerava uništiti jedinu šansu BiH“.

Naknadno se oglasio i Sarajlić, koji nije demantovao optužbe da je znao za Radončićevo hapšenje, ali jeste demantovao spekulacije o navodnom sukobu sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA.

Po ko zna koji put se javnost želi obmanuti izmišljanjem priča o raskolu unutar SDA. Taj recept je više godina primjenjivan, prepoznat i nikada nije dao rezultata, pa neće ni sada. Dakle,ne postoji nikakav sukob u SDA, a pogotovo ne postoji moj sukob s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. U svakodnevnoj sam komunikaciji sa predsjednikom Izetbegovićem,podržavam i poštujem sve njegove političke poteze,kako na čelu stranke,tako i kao člana Predsjedništva BiH. Kao dio rukovodstva Stranke podržavao sam i danas podržavam sve odluke, kao i odluku o koaliciji sa SBB-om. U funkcioniranju SDA nema nikakvih 'klanova, niti kumova', što je vrlo lahko provjerljivo, i dobrom dijelu javnosti već poznato“, napisao je Sarajlić.

Njegov kolega, Aljoša Čampara, se nije oglasio, a po starom-dobrom običaju se i ne odaziva na telefonske pozive. Da nije samo Sarajlić znao za hapšenje Radončića prije nego što se ono dogodilo, potvrđuje i izjava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Nedavno, na sastanku nekoliko predsjednika stranaka, pričali smo svi zajedno o raznim temama i Radončić nam je već tada nagovijestio ovakve mogućnosti razvoja postojeće situacije“, izjavio je Čović. 

Duga je, očigledno, lista onih koji su znali da će Radončić biti uhapšen. Zabrinjava mogućnost da hapšenje ima političku pozadinu, ali je podjednako zabrinjavajući i politički pritisak na Tužilaštvo i Sud BiH zbog ovog slučaja. Postavljanje ultimatuma pravosudnim organima je također uticanje na njihov rad i ugrožavanje neovisnosti.

U konačnici je jedna teza funkcionera SBB-a tačna, a to je da će zbog ovog slučaja ispaštati građani. Već ispaštaju jer je zbog privođenja jednog lica odgođen rad najvažnijeg zakonodavnog tijela u FBiH. Na zahtjev poslanika te stranke je odgođena sjednica Parlamenta FBiH, na kojoj se trebalo raspravljati o nizu ekonomskih pitanja. U narednim mjesecima ćemo više slušati o problemu hapšenja Fahrudina Radončića, bio on kriv ili ne, nego što ćemo slušati o realnim problemima koji muče prosječnog građanina. Problemi sa zakonom Fahrudina Radončića, koliko god to zvučalo nevjerovatno u glavama njegovih stranačkih podanika, nije prioritetni problem tih građana.

(Nedim Pobrić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.